ОПШТИНА ХЕРЦЕГ НОВИ ПОДРЖАВА ПРОЈЕКАТ ЗА БЕСПЛАТНУ ВАНТЈЕЛЕСНУ ОПЛОДЊУ

За жене до 44 године, држава Црна Гора о трошку Фонда здравства, одобрава финансирање три вантјелесне оплодње. Како би се омогућио већи број покушаја и код нас, као што је то случај у земљама региона и ЕУ, Фондација “И ја имам право да будем мама” заједно са херцегновском Општином, радиће на измјенама ових законских рјешења.

Велики број парова суочен је са тешкоћама у добијању потомства. Како би добили више од три шансе за вјештачку оплодњу, Општина Херцег Нови и Фондација “И ја имамо право да будем мама“ заједно раде на мијењању постојећег закона, истакла је потпредсједница Општине Весна Самарџић. 

-Заједно са њима идемо у акцију измјене Закона о обавезном здравственом образовању као и доношењу подзаконских аката о вантјелсеној оплодњи. Ради се о томе да они парови којима је ово био једини начин да дођу до потомства, предложеним измјенама закона ће имати могућност на неограничени број покушаја које ће финансирати држава, а не само три, као што је то до сада био случај, казала је потпредсједница Самарџић.

Сарадња са Фондацијом само је један од начина да се утиче на пораст наталитета и у нашој општини.

-Фондација се обратила великом броју општина у Црној Гори и надлежним министарствима, у сталној смо комуникацији. Имали смо пар заједничких састанака на којима смо израдили одређена документа. Подршком овој акцији желимо да помогнемо свим паровима којима је оваква помоћ потребна, да и на овај начин утичемо повећање наталитета, казала је потпредсједница Самарџић.

Општина Херцег Нови спада у општине са негативним припродним прирашетајем. Како би на неки начин помогли будућим родитељима Сваком новорођеном дјету намијенилли су 100 еура, за свако треће издваја 300, за близанце 1000 а за тројке 3000 еура. Локална администрација просјечно годишње добије око 260 захтјева за исплату овог новчаног поклона.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here