ОПШТИ ТРЕНД КИНЕСКЕ СПОЉНЕ ТРГОВИНЕ ОСТАЈЕ НЕПРОМЕЊЕН

37

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co., Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Кине.

Укупан кинески увоз и извоз забиљежио је раст од 22,7 одсто на годишњем нивоу и износио је 28,33 билиона јуана (око 4,38 билиона америчких долара) у прва три квартала 2021. године, показали су данас објављени званични подаци. Кинески увоз и извоз су расли квартално, настављајући да одржавају брз раст. Ово у потпуности показује да је спољна трговина Кине релативно отпорна и да се укупни тренд раста није промијенио. Разлог за то је што је стални опоравак домаће економије поставио чврсте темеље за одржив раст спољне трговине. Истовремено, јака и ефикасна политика Кине ојачала је повјерење корпорација и убризгала више виталности у дугорочни развој спољне трговине.

Као највећа земља у глобалној робној трговини, стабилни опоравак кинеске спољне трговине сам је по себи јасан и важан због стабилизације глобалног индустријског ланца и ланца снабдијевања. Од почетка ове године, спољнотрговински учинак Кине предводио је највеће свјетске економије, а повећан је и њен удио на међународном тржишту. Већи проценат не само да значи да су потражња на глобалном тржишту и ослањање на „Made in China“ у порасту, већ такође значи да отвореније кинеско тржиште наставља да пуца са снажним потенцијалом потражње и дијели дивиденде развоја са глобалним компанијама.

Због тренутних успона и падова глобалне епидемије и тешког опоравка свјетске економије, развој спољне трговине Кине и даље се суочава са многим неизвјесним факторима. Међутим, могуће је предвидјети да се, будући да се основе дугорочног економског раста Кине нису промијениле, стабилан и квалитативан раст спољне трговине Кине добро подржан и да је у стању да постигне висококвалитетни развој, који ће наставити да доприноси развоју Кине и свјетском економском опоравку.

Аутор: Кинеска медијска група

Припремила: Ванг Пинг

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here