Омбудсман: Забрињавајући притисци на рад новинара

Омбудсман / лого

Институција Заштитника људских права и слобода (Омбудсман) поводом Свјетског дана слободе медија саопштила је да се у Црној Гори и даље суочавамо са забрињавајуће учесталим притисцима, нападима и другим примјерима угрожавања медијских слобода, што је показатељ да очигледно као друштво и даље  имамо проблем да обезбиједимо поштовање права на слободу изражавања и истовремено ограничимо говор мржње, унаприједимо климу толеранције и културу дијалога, генерално. Једна од изрека која описује улогу и значај  новинарства јесте да су медији огледало друштва, саопштено је из Омбудсмана.

Сваки појединачан догађај  био је непријатан подсјетник на изражену неповољну атмосферу за рад медија и озбиљна опомена да у овој област и даље нема очекиваног напретка. Ријеч је о подацима  Управе полиције да у посљедње двије године 45 различитих врсти напада на новинаре и/или медијске куће.

– У континуитету указујемо на важност адекватног процесуирања свих појединачних случајева, јер је то предуслов за све друге активности које треба спроводити у континуитету, како бисмо превенирали и смањили све видове угрожавања слободе медија. Изнова је важно указати и на потребу окончања истрага и расвјетљавања неријешених ранијих случајева, казали су из институције Омбудсмана.

У саопштењу је наведено да је неопходно наставити  и јачање свијести укупне јавности да лични однос према уређивачким политикама не смије бити разлог узнемиравања и угрожавања новинара и других медијских радника, а посебно је важно да јавни функционери дају примјер у промоцији и поштовању слободе медија, а никако мијешања у њихов рад.

-Kада се говори о слободи и независности, један од најважнијих чинилаца је економска независност, која подразумијева боље плате и сређен радно-правни статус. Због ситуације на коју указују сами новинари/ке, али и сви релаватни домаћи и међународни субјекти који прате стање у овој области, институција Заштитника даје подршку за доношење Гранског колективног уговора за медијску  дјелатност, као и усвајање Медијске стратегије и нових медијских закона у 2023. години, а све у функцији подизања квалитета рада и информисаности грађана/ки“, наводе из Омбудсмана уз тврдњу да су медији огледало друштва.

 -Да огледало не би дало замагљену и „искривљену слику стварности“ потребно је да надлежни органи обезбиједе услове за достојан и слободан рад, уз претпоставку досљедног поштовања правила професије и медијских закона, наводено је у саопштењу.

Слободни медији су, тврде они, основа унапрјеђења демократизације друштва, владавине права и остваривање људских права и слобода, због чега морају бити у фокусу пажње надлежних константно, а не само на важне датуме и у случајевима напада.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here