Омладинске политике ОХН представљене на ReaLOaD конференцији у Европској пријестоници младих

Више од 120 учесника из цијелог региона присуствовало је конференцији организованој у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (ReaLOaD2), славећи Европску годину младих у Тирани – Европској пријестоници младих.

ReaLOaD2 је регионална иницијатива која се у Црној Гори спроводи у петнаест општина, међу којима су Херцег Нови, Котор, Тиват и Будва чинећи кластер „Coastal Mates”, с циљем јачања партнерства између локалних власти и цивилног друштва, а посебно младих.

Примјер општине Херцег Нови препознат је као веома успјешан када је ријеч о омладинским политикама. Панелисткиња на сесији „Youth participation in the Wester Balkans” била је секретарка Секретаријата за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало, која је представила стратешка документа посвећена младима и ефикасан начин њихове имплементације. Поред стратешких докумената које таргетирају различите потребе младих жена и мушкараца, Општина Херцег Нови је међу првима увела иновативне праксе које су омогућиле младима да се усавршавају и досегну свој пун потенцијал.

Секретарка за културу и образовање ОХН Ана Замбелић Пиштало

Она је нагласила и да херцегновска локална самоуправа издваја значајна средства за програме посвећене младима, те да таква позитивна пракса отвара простор за учешће у разним међународним пројектима, али и подсјетила да је почетком овог мјесеца Секретаријат за културу и образовање објавио Јавни позив за спровођење активности из области омладинске политике у 2023. години.

Отварајући конференцију, начелница Сектора за развој људског капитала у Европској комисији Хилен Франке казала је да омладина јесте и биће у средишту подршке коју ЕУ пружа Западном Балкану и представила бројне програме и грантове за младе.

Програм конференције одржане 16. и 17. новембра у хотелу Тирана пружио је младима простор за размјену мишљења о изазовима с којима се суочавају млади у локалној заједници. Почевши од представе омладинског ансамбла из Тиране, преко радионица до панел-дискусија, млади су поручили да је кључно да институције отворе канале комуникације са младима и саслушају њихове потребе и перспективе.

Представници партнерских локалних самоуправа и институција поручили су, с друге стране, да младима понекад недостаје мотивације и ентузијазма због комплексне друштвене ситуације, али да се постојеће политике и стратегије за младе могу реализовати само у синергији с младима.

Више информација о ReaLOaD2 програму и омладинској компоненти можете прочитати на ОВДЈЕ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here