Омбудсман: Дјеца без родитељског старања су одраз савјести друштва

Друштво у Црној Гори се мора више и агилније посветити збрињавању рањивих категорија дјеце, посебно када је ријеч о штићеницима домова, сматра заштитник људских права и слобода Синиша Бјековић, који данас и сутра борави у радној посјети Херцег Новом у оквиру обиљежавања Дана заштитника људских права и Међународног дана дјетета.

Он је приликом посјете Дому Младост у Бијелој поручио да су дјеца мјерило договорности, а када је ријеч о незбринутим малишанима, и одраз савјести.

Синиша Бјековић, заштитник људских права и слобода Црне Горе

– Нисам сигуран да смо учинили све што је у нашој моћи да то подигнемо на знатно виши ниво него што је сто случај сада. Већ дужи временски период подстичемо потребу да се озбиљно анализирају рад и положај, не само дјеце него и запослених у овој установи и да, на неки начин, коначно схватимо да су потцјењени. Са друге стране, недостатак кадра и других ресурса итекако отежава њихов рад – наводи Бјековић.

Црногорско друштво, сматра Бјековић, не схвата тежину и одговорност посла у дјечијим домовима, гдје запослени покушавају бити замјена за родитеље, што је практично немогуће.

– Постоји читав спектар услуга које би се могле наћи под окриљем ове куће, али без одговарајуће логистике и реформе читавог система, то је тешко остварити. Оно што ће Институција заштитника радити у наредном периоду јесте пружање пуне подршке са једне стране, а са друге, скретање пажње на нека питања о којима смо и данас разговарали. То су, унутар ове популације, дјеца са посебним развојним потребама, као посебно рањива група – казао је Бјековић.

Друштво се, како је истакао, мора више посветити начину функционисања хранитељства, односно томе како је тај систем одговорио на потребе дјеце.

У посјети Дјечијем дому су и млади чланови Златне мреже савјетника, који уз Савјетника, раде на промоцији, превенцији и заштитити права дјеце и уз чију помоћ су права дјетета постала много видљивија, а једна од њих била је номинована и за награду Дјетета Уједнињених нација.

– Они долазе и донесе искуства средине из које припадају, а није увијек лако одмјерити то са стране, колико год били објективни посматрач. Чини ми се да је одговор, бар кад су дјеца у питању, увијек међу њима самима. То је основна функција Златних савјетника и нешто са чиме радимо деценију и више. Оно што је нама у овом тренутку од интереса јесте како тај систем Златних савјетника учинити још функционалнијим – прича Бјековић.

Менаџмент Дјечијег дома Младост упознао је Омбудсмана Бјековића са проблемима штићеника, казала је директорица Марела Савић.

Марела Савић, директорица Дјечијег дома Младост

– Бјековић се са сарадницима увјерио у каквим условима наша дјеца бораве и изразио задовољство. Разговарали смо о многим стварима која се тичу дјеце и њихових права, проблемима, шта је оно на чему можемо да радимо боље, да унаприједимо приступ – казала је она.

Савић је поводом Међународног дана дјетета послала поруку да сви морамо бити посвећени добробити све дјеце, а посебно оне која живе без родитељског старања.

Заштитник људских права ће данас и сутра примати притужбе грађана Херцег Новог, а у протоколу су разговор са предсједником Општине Стеваном Катићем о пријавама грађана, као и посјете Станицама полиције и граничне полиције и другим институцијама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here