Округли сто „Сарадњом до квалитетнијег образовања“ одржан у Херцег Новом

НВО „Млади Роми“ у сарадњи са ЈПУ „Наша радост“ данас је у Херцег Новом организовала округли сто „Сарадњом до квалитетнијег образовања“, који је окупио представнике  вртића и школа и сараднике за социјалну инклузију. Циљ је да се дефинишу изазови, препреке и даље потребе ромске дјеце у школи.

Једна од визија НВО „Млади Роми“ је  да имају едуковане, образоване људе из своје заједнице. Осим у Херцег Новом активни су и у другим општинама. Како је истакао предсједник Самир Јаха ово је први у низу састанака које ће организовати у Херцег Новом.

-С обзиром на то да истиче Акциони план, данашњи закључци биће предлози за нови Акциони план који очекујем да буде усвојен следеће године у локалном парламенту. Наредни округли сто ће бити тематски у складу са потребама саме заједнице у областима становања, запошљавања и осталим које процјенимо важним.

Јаха истиче да има простора за напредак и очекују интензивнију сарадњу са Општином Херцег Нови, која је носилац локалног Акционог плана.

-Ми смо као организација фокусирани више на остале општине јер постоји већа потреба, јер је степен интеграције и инклузије саме заједнице на мало већем нивоу у Херцег Новом у односу на остале ако поредимо са ромском заједницом. Ако поредимо са већинском ту има и више него довољно простора за рад. Нисмо постигли довољно резултата, али надам се да уз значајне напоре и интензивну комуникацију са Општином и осталим локалним актерима можемо више бенефита донијети за саму заједницу, казао је Јаха.

Уз представнике образовних установа из Херцег Новог, округлом столу присуствовала је и директорица вртића у Беранама Марина Гојковић. Истакла је да је њихов вртић примјер добре праксе  у интеграцији дјеце РЕ популације.

-То је јако дуг процес и немогуће је било да то одрадимо сами. Имали смо сарадњу са НВО за подршку РЕ популацији на челу са предсједником Султаном Бећом и подршку свих институција и Минстарства просвјете и остварили много бенефита за интегрисање дјеце. Примјер добре праксе је то што смо први у ЦГ систематизовали мјесто медијатора. Познато је да је медијатор присутан у основним и средњим школама, а у вртићима није.  Примјер добре праксе огледа се у томе што су она интегрисана у редован васпитно образовни систем, подијељена по групама сходно узрасту, казала је Гојковић.

Округли сто „Сарадњом до квалитетнијег образовања“ је организован у оквиру програма Ромактед, који се имплементира посредством Савјета Европе и финанансира из средства Европске уније. Програм се реализује у осам општина.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here