ОЕЗГЕН И ТРАKАНОВ СТИЖУ НА ХСФ

На овогодишње 15. издање Херцегновског стрип фестивала (ХСФ), које које је на програму од 3. до 8. септембра на више локација у Херцег Новом, учешће су потврдили и стрип умјетници Седат Оезген (Sedat Oezgen) из Њемачке и Артиом Траканов (Artyom Trakhanov) из Русије, који прошле године нису могли да учествују због познатих околности са пандемијом корона вируса, саопштавају организатори.

Седат Оезген је рођен у турском граду Батман, што је изузетан куриозитет за неког ко је постао сјајни стрип цртач. Већ у првој години живота, са родитељима курдског поријекла преселио се у Њемачку, гдје је одрастао и заљубио се у свијет стрипа. Након студија дизајна и илустрације у Минстеру, професионалну каријеру је започео објављујући наслове „Лаи Ван“, „Фантом“ и „Ербој и небески борци“ за америчку издавачку кућу Мунстоун (Moonstone).

Од 2014. године почиње његов вртоглави успон на америчком тржишту, гдје упоредо ради на великом броју наслова издавачких кућа као што су „IDW“, „Валиант“ и „Зенескоп“. Тренутно ради на другом дијелу саге „Шкрипац“ за издавача ПKММ Ентертејнмент.

Артиом Траканов, рођен је у Сибиру, а тренутно живи и ради у Санкт Петербургу. Један је од водећих звијезда престижне америчке издавачке куће Имиџ (Image), која окупља само највећи свјетски таленат и ауторима пружа прилику да имају потпуну креативну и финансијску контролу над својим стриповима.

Славу је стекао насловима „Седам смртних гријехова“ за издавача ТKО, затим „Издајник“ за БUМ! (BOOM!), те „Подводна струја“ за већ поменути Имиџ. Тренутно ради на новом изузетно успјешном и критички прихваћеном серијалу – „Заштитник“, са писцем Сајмоном Ројем.

Поред њега из Русије у Херцег Нови стиже и Дмитри Јаковлев, директор највеће руске смотре девете умјетности Бум фест Санктпетербург. Двојица нових специјалних гостију овогодишњег ХСФ-а су из земаља које премијерно имају своје представнике на најатрактивнијем регионалном фестивалу, посвећеном деветој умјетности.

Уз њих, подсјећамо, да су звијезде америчке издавачке куће ДиСи Комикс (DC Comics), Шпањолка Анеке Муриљенем (Aneke Murillenem) и Ирац Kиан Торми (Cian Thormey) потврдили долазак, као и Изар Луначек из Словеније и Мирољуб Милутиновић Брада из Србије, који су били најављени за прошлу годину, али и цијела плејада италијанских звијезда девете умјетности, који такође прошле године нису могли бити дио херцегновске смотре стрипа. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here