ОДРЖАНО ШАХОВСКО ПРВЕНСТВО ЈУЖНЕ РЕГИЈЕ

У ОШ ,,Илија Кишић“ одржано је Регионално екипно школско такмичење у шаху. Из нашег града, као побједник Oпштинског такмичења, учествовала је екипа ОШ „Дашо Павичић“ и освојила друго мјесто.

Директорица Снежана Мирковић поздравила је госте и пожељела им пријатан боравак и спортске борбе, а затим отворила такмичење. Горан Томић, ФИДЕ мајстор и судија јучерашњег такмичења, прочитао је правилник учесницима. Темпо игре био је 15 минута по играчу. Играла су се три кола  на четири табле. Иако је било најављено више екипа, учествовале су три које су побиједиле на Општинском такмичењу у Бару, Будви  и Херцег Новом.

Састава екипа:

ОШ,,Анто Ђедовић“, Бар: Којић Адил, Куроптев Иван, Ћинћур Виктор, Монахов Данил. Резерва: Мирковић Василије и Влаховић Немања. Ментор: Пикула Родољуб,професор разредне наставе.

ОШ ,,Друга основна школа“, Будва: Минић Томислав, Јанковић Андреј,Радовић Андрија, Никаљевић Андрија. Менторка: Весна Бубања, педагошкиња

ОШ ,,Дашо Павичић“, Херцег Нови: Ана Згогурина, Балша Илић, Јован Мирковић, Војин Ружичић. Резерва: Сара Љешковић. Ментор: Стево Обрадовић, професор физичког васпитања.

У првом колу екипа ОШ ,,Анто Ђедовић“ из Бара побиједила је 3:1 екипу ОШ ,,Дашо Павичић“ из Херцег Новог.

У другом колу екипа ОШ ,,Дашо Павичић“ из Херцег Новог била је боља од екипе ОШ ,,Друга основна школа“ из Будве и побиједила 3:1.

У трећем колу екипа ОШ ,,Анто Ђедовић“ из Бара постигла је максималну побједу од 4:0 против екипе ОШ,,Друге основне школе“из Будве.

Коначан пласман:

1. мјесто: ОШ,,Анто Ђедовић“, Бар, 4 меч бода , 7 поена

2. мјесто: ОШ,,Дашо Павичић“, Херцег Нови, 2 меч бода, 4 поена

3. мјесто: ОШ ,,Друга основна школа“, Будва , 0 меч бодова, 1 поен.

Побједници, ОШ ,,Анто Ђедовић“ из Бара, пласирали су се на Државно првенство основних школа.

Задовољство што се Регионално такмичење одржало у ОШ „Илија Кишић“ и што су били домаћин младим људима, љубитељима шаха, и њиховим менторима, исказала је директорица школе Снежана Мирковић.

-Жао ми је што најављене екипе из Тивта, Котора и са Цетиња нијесу дошле, али то није умањило узбуђење данашњим такмичарима, а ни побједнику радовање. Вољела бих да се шах више популаризује у школама. На тренутак ми се чини да је то могуће, а некада мислим да му се недовољно посвећује пажње. Није мали број дјеце у Херцег Новом која желе да унаприједе знање. То довољно говори да смо одговорни  да ученицима обезбиједимо активности за његовање ове најљепше игре. Колега Горан Томић и ја се трудимо да их суботом окупимо у нашој школи и да колега Томић са њима ради, анализира шаховске партије. Жеља нам је да шах заживи у свим школама, а да суботом у Школи шаха, кроз такмичења размјењују знања и унапређују компетенције. Радимо на томе да шах заживи у школама, не само као игра, него и  као умјетност и наука. Исто тако мислим да можемо још, сви заједно, да пружимо више могућности које ће им, сигурна сам, помоћи у рјешавању проблема и доношењу рационалнијих одлука. А надам се да хоћемо, казала је директорица Мирковић.

Такмичење је протекло у фер борби и пријатној атмосфери.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here