Одржано контролно саслушање о Пројекту Монтросе

Одбор за туризам пољопривреду, екологију и просторно планирање организовао је данас консултативно саслушање о Пројекту Монтросе на Луштици. Уз ресорне министре Мартиновића и Одовића, саслушању је присуствовао и предсједници општина Херцег Нови и Тиват Стеван Катић и Жељко Комненовић. Представници инвеститора нису се појавили.

Пред Судом за међународну арбитражу у Лондону државу очекује спор од најмање 34,3 милиона, колико је тужбени захтјев, уз измаклу добит од 100 милиона еура.

Министар просторног планирања, урбанизма и државне имовине Јанко Одовић саопштио је да је држава наплатила закупнину за 10 година унапријед, али није испунила обавезе према инвеститору.

Јанко Одовић, министар просторног планирања, урбанизма и државне имовине

– Колико год се будемо морали бранити, а морамо, инвеститор, по мом мишљењу, већ је испреговарао уговор какав је испреговарао, који ће, надам се, испитати не само Арбитражни суд у Лондoну, већ и други надлежни органи, уз нашу помоћ и иницијативу – наводи он.

Министар туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера Владимир Мартиновић информисао је да у овом ресору не постоји нити један документ који се тиче овог случаја.

Заштитница имовинско-правних интереса Црне Горе, Бојана Ћировић казала је да представници компаније Нортстар нису дошли на саслушање јер „немају чиме да се бране”.

Бојана Ћировић, заштитница имовинско-правних интереса Црне Горе

– Захтјев за покретање арбитраже опет у своје име, а не у име конзорцијума, покреће ДОО Нортстар, који није активно легитимисан и из неког разлога предлаже Подгорицу као сједиште арбитраже. То је једна врло чудна ситуација, која свакако не може резултирати њиховим успјехом у арбитражи, јер ће првенствено то бити проблематизовано, одакле њима активна легитимација да наступају, односно прво раскидају, па онда наступају – истиче она.

Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић казао је да је локална управа испунила преузете обавезе, односно израдила пројектну документацију, а информације о накнадним споразумима и анексима споразума између државе и инвеститора, Општини нису достављане.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

– Сумњам да је то све био договор представника некадашње власти, односно министара који су имали одређене проценте у власништву, касније у будућности, што се и знало јер смо видјели на састанцима у Подгорици и овдје. Главни инвеститор и власници заправо никада нису ни долазили у Херцег Нови, него су се све договарали са нивоа Подгорице – казао је Катић.

Предсједник Општине Тиват Жељко Комненовић је казао и да је Општина Тиват испунила обавезе везано за израду путне инфраструктуре, али и да је скептичан јер су општине и у ранијем периоду изгубиле арбитраже под сумњивим околностима.

Посланик ПЕС-а Василије Чарапић казао је да је анализирао овај случај 2021. године и сву документацију са неправилностима на које је наишао послао СДТ-у, које ју је изузело, због чега сматра да је ријеч о највећој превари која је задесила Црну Гору.

Предсједник Одбора за туризам, пољопривреду, екологију и просторно планирање Дејан Ђуровић закључио је да и уколико Црна Гора добије арбитражни спор у Лондону, држава је у крајњем на губитку јер пројекат није реализован од 2009. године.

Министарство урбанизма данас расписује јавни позив за избор адвокатске канцеларије која ће државу заступати у арбитражном поступку пред судом у Лондону.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here