Одржано гостујуће предавање др Ива Жупановића

Фото: Географски факултет Београд

У оквиру догађаја „Месец гостујућих предавача“ на Географском факултету Универзитета у Београду, проф. др Иво Жупановић, консултант предсједника општине Херцег Нови,  данас је одржао предавање на тему „Прихватни капацитет и одрживост туристичке дестинације Котор“.

Уз презентацију и анализу статистичких података који су пратили излагање предавача, своје дугогодишње искуство подијелио је са студентима свих нивоа студија и запосленима на факултету. Након предавања, прусутни су постављали питања што је за резултат имало квалитетну дискусију.

-Предавање је обухватило однос просторног планирања и повезане инфраструктуре са туризмом Котора и Боке Которске, као и однос стационарног и крузинг туризма. Потом је фокус био на кључним индикаторима носивости туристичке дестинације, односно потрошње електричне енергије, воде и количине комуналног отпада у шпицу сезоне, као и недостатак паркинг простора мјереног методом максималне акумулације.
Поред тога, презентован је и “бенчмарк“ са сусједним дестинацијама, Дубровником и Сплитом, али и издиференцирани туристички производи као потенцијал развоја Котора и Боке Которске. Презентован је и значај изградње класичних хотела у контексту максималне запослености у туризму, као и методи укрупњавања и интеграције приватног смјештаја у виду дифузних и интегралних хотела, казао је за РТХН проф. др Иво Жупановић.

Предавање је, како је рекао, уједно била прилика да студенти стечена знања повежу са реалном ситуацијом на терену и да им управо примјер Котора буде полазна основа за даља истраживања у овој области.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here