Одржано друго засиједање Ромског парламента

Фото: skupstina.me

Положај Рома и Египћана у Црној Гори је побољшан и држава предузима низ активности на стварању услова за бољи живот и њихову потпуну интеграцију, чуло се на другом засиједању Ромског парламента у Скупштини Црне Горе.

Друго засједање ромског парламента отворио је предсједник Скупштине Андрија Мандић и истакао је да је велики проблем што РЕ популација нема своје аутентичне представнике у Скупштини Црне Горе.

-Вјерујем да ћемо након објављивања коначних резултата пописа за изборну реформу моћи кроз надлежни одбор da отворимо дијалог о питању заступљености РЕ популације у нашем народном дому и на тај начин потврдимо борбу за једнакост свих у ЦГ , не само у реторици већ и на конкретним дјелима, казао је Мандић.

Министар људских и мањинских права Фатмир Ђека је казао да уколико желимо друштво једнаких могућности морамо заједно сачувати културе. Краткорочни резултати нијесу циљ, Влада је у претходне двије деценије учинила много у разним иницијативама за побољшање положаја ромске и египћанске заједнице“, истакао је Ђека.

-Питање социјалне инклузије РЕ популације није питање једне етничке заједнице  и њеног положаја већ питање емпатије са људима који живе у изразито тешким приликама. Потрудимо се заједно да им омогућимо да унаприједе социо-економски положај, укључе у друштвени и политички живот, и удружено заједно боримо за друштво без дискриминације.

Омбудсман Синиша Бјековић казао је да генерацији младих Рома иде у сусрет изазовима, не чекајући да буду третирани као проблем, већ као ресурс.

-То је посебно видљиво у области образовања, гдје се већ профилише авангарда овог народа и његова будућност. Због тога и сада посебно подсјећам да је образовни циклус пожељна мета и метод имплементације свих мјера на јачању социјалне инклузије Рома, рекао је Бјековић.

Национални координатор за праћење спровођења Стратегије социјалне инклузије Рома и Египћана у Црној Гори 2021-2025. мр Сокољ Беганај казао да је повећан број сарадника у области образовања запошљавања здравствене и социјалне заштите и да више од 95 % има регулисано здравствено осигурање. Посебно га радује, какао је истакао, повећање броја дјеце у образовним установима.

-Повећан је проценат уписа РЕ дјеце у предшколске установе за 45 % . Повећан је проценат ученика који завршавају основну школу за 32 % и средњу за 11 %. Повећан је и број студената који уписују високошколске установе са четири на осам студената годишње. Сви ови подаци представљају јасан показатељ наше преданости образовању и изградњу боље будућности за наше генерације, казао је Бенагај.

Током засједања ромског парламента представници Владе и Скупштине одговарали су на питања представника ромских организација. Предсједник Одбора за људска и мањинска права Јован Вучуровић казао је да ће закључци са данашњег засиједања бити објавњени на сајту Скупштине.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here