Одржана централна Јавна расправа о изгледу фасада

У великој сали Скупштине општине Херцег Нови одржана је данас централна Јавна расправа о Нацрту Одлуке о обиму и врсти допуштених радова на спољним дијеловима стамбене зграде, коју спроводи Секретаријат за комуналне дјелатности Општине Херцег Нови.

Секретар Василије Сеферовић објашњава за РТХН да локална самоуправа у оквиру Закона о одржавању стамбених зграда доноси одлуку по којој се утврђује шта је дозвољено радити на стамбеним зградама.

Василије Сеферовић, секретар за комуналне дјелатности

– У овој одлуци дефинисано је каква фасада може бити у заштићеном подручју, односно да мора бити у складу са Просторно-урбанистичким планом, односно конзерваторским условима, а на подручју читаве општине Херцег Нови, такође, у ПУП-у је дефинисано какве могу бити фасаде – објашњава он.

Одлука, како додаје, третира и застакљивања и зазиђивања, што је дозвољено у складу са Урбанистичко-техничким условима пројекта. Надзор спроводи Секретаријат за комуналне дјелатности, инспекцијски надзор Служба за инспекцјски надзор, а комунални Комунална полиција.

За сваку промјену боје фасаде Скупштине станара у обавези су да се обрате Секретаријату, наводи Сефеорвић и додаје да Одлуком дефинисана и финансијска помоћ локалне управе код оваквих пројеката.

– Овом одлуком дефинисана је помоћ у висини до 40 или 50% преко Агенције за изградњу и развој града, у складу са правилником који доноси предјседник Општине – казао је он.

Јавна расправа отворена је до 21. децембра, до када грађани у писменој форми на адресу Општине Херцег Нови – Секретаријат за комуналне дјелатности, преко Грађанског бироа Општине Херцег Нови или мјесних заједница, а у електронској форми на мејл komposlovi.ekologija@hercegnovi.me могу доставити примједбе, предлоге, сугестије и мишљења.

1 COMMENT

  1. Fasada Gradskog sata (Tora, Sahat kula) je načisto unakažena zadnjim renoviranjem. Kako bi bilo da se o tome održi javna rasprava? I na ponekim drugim zgradama je nakaradnim ogoljavanjem stare fasade ostavljen neestetski goli kamen koji nije zaslužio da tako stoji, niti je to tokom gradnje uopšte bila namjera. Ko je uopšte bio došao na tu ideju?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here