Одржан трећи Сабор КСС – милосрђе и љубав божија за сваког човјека

Фото: Б.Мусић/Храм Христовог васкрсења Подгорица

Свечаном академијом у Херцег Новом завршен је тродневни Сабор кола српских сестара Србије, Црне Горе, региона и дијаспоре чији је домаћин била Заједница КСС Црне Горе. Претходно је јуче у Подгорици митрополит Црногорско примосрки Јоаникије служио свету арахијерејску литургију у храму Христовог васкрсења, а потом благословио рад Скупштине Сабора кола српских сестара.

Коло српских сестара извршава мисију цркве, а мисија цркве је, прије свега, да покаже љубав Божију, казао је на академији у Херцег Новом игуман манастира Савина Макарије.

– Та љубав је дјелатна, није описна. Не можете љубав описати, њу или осјећате или не осјећате. То је та жива љубав, а сестре имају управо ту мисију да љубав показују дјелатно, живо и да је човјек осјети. Она је темељ да препознамо вишу, духовну љубав. Кроз наш однос и нашу љубав према људима, онај човјек који не зна за истинитог Бога којег ми гледамо, за Исуса Христа, казаће видиш како они људи лијепо и сложно живе, имају љубав међу собом, па ће схватити да је тај Бог истинити Бог јер су му ти људи одани, а његова љубав је велика. То је управо и свједочанство хришћанства и јеванђеља.

Рад чланица Кола је видљив а посебно долази до изражаја када су неке недаће у народу па је и потреба за њиховом помоћи већа, казао је игуман.

Фото: Игуман манастрира Савина Макарије/РТХН

– Човјек треба да ради тајно оно што је добро, а отац небески који види то тајно, наградиће, можда само дијелом радости у овом животу, али  вјечном радошћу што је и смисао нашег обитавања на Земљи. Како каже апостол Павле – блаженије је давати него примати. Мисија сестара би била бесмислена да није везана за јеванђељске вриједности. На тај начин ћемо добијати тајну радост, задовољство љубави гдје ћемо бити саосјећајни једни према другима, милосрдни, а кроз осјећати да је Бог са нама. Бог је осјећање љубави, а не само прича. То је мисија КСС и нека никада не застане на том путу, нека се труде јер је то пут у вјечни живот и царство небеско, казао је игуман Макарије и захвалио сестрама на свему што раде за добробит народа.

У умјетничком дијелу наступили су отац Драгомир Видаковић, Марија Видаковић, Новица Зечевић и Душан Тадић, чланови КУД Игало, а приказан је и филм о историјату КСС и посјети краља Александра Херцег Новом пред полазак за Марсеј, аутора Ђорђа Станојловића, према документарној грађи  публициста из нашег града др Горан Комар и Небојша Рашо.

Академији су присуствовали и конзул Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић, потпредјесник Општине Херцег Нови Мирко Мустур и главни администратор ОХН Ненад Ђорђевић.

Академији је претходила света литургија у манастиру Савина, а потом и обилазак културно историјских споменика – Његошеве школе, Куће Ива Андрића и Градског музеја – задужбине Мирка и Олге Комненовић, ондашње чланице КСС Херцег Нови.

Радни дио Сабора завршен је јуче у крипти храма Христовог васкрсења у Подгорици, након свете архијерејске литургије коју је служио митрополит црногорско приморски Јоаникије.

– Ово је прилика да заблагодаримо Колима српских сестара на њиховом труду, на љубави и доброти, јер оне у име божије шире божије милосрђе, посјећују болесне, сиромашне, тужне, напуштене, остављене и све оне којима је милост и помоћ Божија потребна и то је велика служба, казао је митрополит и подсјетио на велике заслуге Кола српских сестара у историји Цркве и у отаџбини, а посебно у дијаспори.

Како је казао, у животу ће увијек бити тешкоћа и помоћ треба пружити свакоме без обзира ко је, којем народу или вјери припада.

Фото: Б.Мусић/Храм Христовог васкрсења Подгорица

– У људском животу има много трагедија, патње, несрећа, па стога сви они који могу, дужни су да помогну својој браћи и својим ближњима. Помажите не гледајући ко је ко. Божија је милост и благодат помоћи сваком човјеку који је у невољи, без обзира гдје живи, ком народу припада и којој вјери припада. Јер кад чинимо човјекољубље и милосрђе не дијелимо људе. Божија љубав обухвата све и излива се на цијели свијет, без Божије љубави не би могао овај свијет да постоји ниједног тренутка, казао је митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникије и новоизабрана предсједавајућа Сабором КСС Сенка Дурутовић/ фото: Б.Мусић/Храм Христовог васкрсења Подгорица

Током III Саборне скупштине, предсједница Заједнице КСС ЦГ и КСС Херцег Нови Драгица Спаић предала је мјесто предсједавајуће Сабором Сенки Дурутовић, потпредсједници Заједнице КССЦГ и предсједници КСС Никшић. Извјештај о раду Сабора у претходном периоду поднијела је Љиљана Стојановић, дотадашња предсједавајућа Сабором и предсједница КСС Ниш.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here