Одржан иницијални састанак представника Општине Херцег Нови и економског сектора амбасаде Финске

Заштита животне средине, јачање IT сектора, размјена искустава на пољу културе и образовања, развијање рибарства и воденог саобраћаја – нека су од могућих поља на којима би Херцег Нови и привредни субјекти Финске могли сарађивати, закључак је иницијалног састанка који су организовали предсједник Скупштине општине ХН Иван Отовић, потпредсједник Општине Мирко Мустур и секретар за туризам, економски развој и инвестиције Ненад Витомировић са представницима економског сектора амбасаде Финске у Београду Јаном Сико (Janne Sykko) и Игором Маџаревићем.

Представници херцегновске Општине су, како је истакнуто на састанку, спремни да примјене различита позитивна искуства које Финска спроводи у третману отпада и претварању у корисне сировине као и изворе енергије. Наиме, како су истакли представници финске амбасаде, у њиховој држави је искоришћено чак 99,4% отпада кроз рециклажу или за производњу одређених облика енергије.

Грана привреде у којој би Херцег Нови такође могао да примјени савјете и искуства колега из Финске је рибарство, али и поморство, с обзиром на то да је ријеч о нордијској држави која има изузетно развијену риболовну индустрију и бродоградњу.

Како су истакли, од велике користи би било и да се оствари сарадња, размјена знања и студијске посјете у области образовања, развоја IT сектора, затим културних дешавања и здравственог туризма.

Иницијални састанак био је прилика да се изнесу одређене идеје и интересовања обје стране, али и искаже обострана спремност за успостављање конкретне сарадње и спровођење пројеката који би значајно помогли развој Херцег Новог.

По именовању новог амбасадора у септембру, за очекивати је и званични састанак са представницима Општине Херцег Нови када ће бити дефинисани видови сарадње нашег са градовима Финске.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here