Одлуку о нерадној недељи донијеће Уставни суд

Нерадна недеља у трговинама неће бити укинута током ове туристичке сезоне, јер није постигнут договор између послодаваца и представника синдиката.

Привредницима је неприхваљив био услов да се усагласе око измјене Општег колективног уговора којом ће се повећати цијена рада недјељом за 100 одсто у свим секторима, објашњава Срђа Кековић, секретар Уније слободних синдиката ЦГ.

– Све је то у једном периоду разговора и преговора изгледало да ће уродити концензусом и да се након тога сви преиспутамо колико смо задовољни договором. Међутим, на крају је, колико сам информисан, Привредна комора на својим састанцима изнијела мишљење да би то било високо ризично за привреду и послодавце. Мени није јасно како је то могуће, објашњава Кековић.

У склопу договора био је и предлог да Унија послодаваца повуче иницијативу ка Уставном суду, али се од тога одустало, изјавио је министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић, па ће све бити окончано, умјесто договором, пресудом Уставног суда.

– Иницијатива о нерадној недељи Уније послодаваца и даље остаје у Уставном суду, а умјесто договора чекаћемо одлуку Уставног суда. Ја сам увијек за договор и то ми је била жеља. Поновићу још једном, Влада Црне Горе и ја лично, као и будући ресорни министар који ће преузети предсједавање социјалним савјетом, колега Адровић, нећемо доносити једностране одлуке које нису плод договора синдиката и послодаваца, казао је министар Ђуровић.

Из Уније слободних синдиката поручују да послодавци морају да схвате да ће све теже налазити радну снагу, која напушта Црну Гору у потрази за достојанственим условима рада, казао је Кековић.

– Ми смо прије петнаестак дана могли да чујемо изјаву представника Удружења привредника Хрватске који је казао да у том тренутку Хрватској недостаје милион радника. Замислите шта ће све да се дешава у периоду пред нама у Црној Гори која и сада има проблем мањка радне снаге, а која се отежано налази на тржишту. Та радна снага иде према развијеним земљама региона као што су Хрватска и Словенија, а да не говорим према Њемачкој, Аустрији и другим државама Европе, упозорава Кековић.

Нерадна недјеља у Црној Гори уведена је 20. октобра 2019. године, те је на тај начин више од 30.000 запослених у сектору трговине ослобођено рада посљедњег дана у седмици.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here