ОДБОР ЗА ЉУДСКА ПРАВА И СЛОБОДЕ У ПОСЈЕТИ ДЈЕЧИЈЕМ ДОМУ И ДНЕВНОМ ЦЕНТРУ

Мултисекторска сарадња између државе, локалних управа и установа социјалне и дјечије заштите мора да буде на већем нивоу како би ови сервиси боље функционисали, оцијењено је након посјете чланова скупштинског Одбора за људска права и слободе, Дјечијем дому „Младост” у Бијелој и Дневном центру за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју у Херцег Новом.

Циљ посјете овим установама је информисање чланова Одбора о раду и сервисима који се пружају дјеци, као посебно рањивој популацији. У Дому у Бијелој и Дневном центру раде веома тежак посао и то захтјева велику подршку државе и ресорног министарства, казао је предсједник одбора Јован Вучуровић и додао да је неопходна мултисекторска сарадња:

-У Дому у Бијелој сазнао сам да имају велику подршку Општине Херцег Нови везану за превоз дјеце и друге погодности и то ми је веома драго. Подршку су пружили и Дневном центру. Оно што је негдје проблем је недостатак мултисекторске сарадње. Чини ми се да тај ланац који би негдје морао да буде увезан се кида у Министарству финансија и социјалног старања. На мени као предсједнику Одбора за људска права и слободе и цијелог одбора је да упозоримо министарство да мора више радити и бити укључен у проблеме ових институција јер оне то не могу саме, казао је Вучуровић.

Обавеза је министарства да помогне како би ове институције функционисале на најбољи могући начин, додао је Вучуровић:

-Ја ћу наредних дана обратити министарству и упозорити да обрате пажњу на ове проблеме. Ако кажем да недостаје кадрова у Дому у Бијелој ту има и финансијске подршке. Колико сам могао да сазнам недостатак кадрова произилази из рекао би нашег мало људског бјежања од проблема и људских судбина јер људи који раде у Дому су пожртвовани и предали су себе том послу . Чини ми се да и ту постоје проблеми и треба дјеловати мултисекторски. Рјешавањем проблема финансијских доћи ћемо и до рјешавања кадровских потенцијала, казао је Вучуровић.

Посјетом је омогућено да представницима Одбора за људска права и слободе Скупштине Црне Горе на лицу мјеста покажемо и укажемо на проблематику у односу локална управа – држава, односно организација и финансирање сервиса социјалне дјечије заштите, казала је одборница Весна Самарџић:

-Сматрам да је Општина доста урадила за Дневни центар, посебно за ову категорију дјеце и младих. Оно што слиједији је унапријеђење услова боравка у Дневном центру и проширење и отварање неких нових сервиса. Прије мјесец смо поднијели захтјев за издавање УТ услова за проширење објекта Дневног центра, а у циљу обезбјеђења сервиса 27+. То је нешто што је граду потребно и што се показало као нужност и за кориснике коју сада имају толико година али и за оне који су сада у Дневном центру и достижу ту границу и када ће остати без права на боравак, истакла је Самарџић:

Како је истакла евидентан је лош однос државе и локалних управа и апеловала да буду прави партнери:

-Сматрам да људи који се баве социјалом морају имати више сензибилитета, више пажње посветити овим стварима јер је ово јако осјетљиво. Ако ми који смо на одређеним позицијама како на локалном тако и на држаном нивоу, немамо осјећај и нисмо у могућности да помогнемо, онда не знам ко ће се тиме бавити. Ово кажем јер конкретно имамо проблем око финансирања сервиса. Држава полако покушава да препусти локалним управама како отварање и формирање сервиса, а измиче се и када је ријеч о финансирању. То је нешто о чему смо данас разговарали. Потребна нам је помоћ и посланика и Министарства финансија и социјалног старања. Општина ће и у будуће да подржава најрањивије категорије. Ускоро ћемо имати и буџет на јавној расправи. Преко 400 000 еура издваја Општина, али то није довољно и сразмјерно томе мора да учествује и држава. Апелујем да будемо прави партнери када је социјална и дјечија заштита у питању, казала је Самарџић.

Посјета Одбора за људска права и слободе Дјечијем Дому Младост и Дневном центру организована је поводом Међународног дана дјетета, који се обиљежава 20. новембра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here