Одата пошта првоборцу Дашу Павичићу

Чланови херцегновског ОБНОР-а 1941 – 1945, заједно са представницима ОШ “Дашо Павичић” обиљежили су данас 105 година од рођења првоборца чије име носи највећа основна школа у нашем граду. На гроб на Савини положили су вијенце.

ОБНОР Херцег Нови са дубоким поштовањем и захвалношћу његује догађаје историјске борбе за слободу и благостање свог народа, казала је Нада Букилица испред херцегновске борачке организације.

-Школа на Топлој носи име Даша Павичића, човјека који је својим животом, ликом и дјелом задужио све који су наслиједили дуго година сањани мир. Рођен је 1919. у Скадру, похађао је гимназију у данашњох Подгорици и Котору, затим је уписао Филозофски факултет у Београду и да га није погодлиа непријатељска паљба, као вриједног студента чекала би га успјешна каријера, казала је Букилица.

Дашо Павичић је у Херцег Нови стигао давне 1938. године са мајком Станом Павичић, рођеном Орландић, подсјетила је Букилица.

-Био је ангажован у надалеко познатој учитељској школи у Херцег Новом која је радила од 1925. до 1948. године гдје је учествовао у раду љеног литерарног клуба „Вук Караџић“, а у Београду на Факлутету дебатног клуба „Стефан Митров Љубиша“. За вријеме рата био је припадник Орјенског батаљона, бавио се просветним радом, а у партизанској болници болесницима је читао поезију, кјиге и часописе. Био је човјек за све прилике и за сва времена, увијек спреман да помогне, истакла је Букилица.

Предсједник херцегновског ОБНОР-а Ђорђе Злоковић се захвалио свима који су дошли да одају почаст Дашу Павичићу и његовој антифашистичкој борби, док су ученици истоимене школе пригодним рецитацијама дали свој допринос обиљежавању 105 година од рођења првоборца.

Свечана академија, поводом Дана школе, биће уприличена данас у просторијама ОШ „Дашо Павичић“ од 17:00 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here