Од уторка ниже цијене у трговинама

На полицама трговинских ланаца од уторка (26. марта) наћи ће се преко 500 артикала са црвеном ознаком „лимитирана цијена“.

-Толики број артикала са сниженом цијеном чини ову акцију највећом до сада, али уједно и првом и једином која је усмјерена на снижавање цијена, а не на пуко заустављање даљег цјеновног раста, поручио је премијер Милојко Спајић.

-Снижавамо цијене, повећавамо пензије а ускоро долази и наставак програма Европа сад 2 и још добрих вијести са увећеним зарадама,  истакао је премијер Спајић.

Подсјећамо, Влада је на 22. сједници донијела Одлуку о измјенама и допуни Одлуке о привременим мјерама за ограничавање цијена производа од посебног значаја за живот и здравље људи и листи производа.

-Одлуком је предвиђено ограничавање маржи на значајно проширеној листи производа, што ће директно утицати на смањење цијена у трговини. У питању је свеобухватна акција јер се не односи само на по један артикал из одређене групе производа већ се односи на све артикле из дате категорије производа, тако да обухвата у сваком већем малопродајном ланцу и више стотина категорија производа. На тај начин ће се ојачати куповна моћ грађана и побољшати животни стандард, саопштено је након сједнице.

На основу анализе ефеката примјене важеће Одлуке и стања на тржишту предвиђено је да се у наредном периоду настави са ограничавањем максималних маржи у износима до 5% у велепродаји и 7 % у малопродаји за сљедеће производе: пшенично брачно (тип 400 и 500), шећер, сунцокретово уље и кухињска со. Ради потпуне стабилизације цијена и заштите животног стандарда најугроженијих категорија становништва, предвиђено је додатно ограничавање маржи на максималних 10 % у велепродаји и малопродаји, на све артикле из одређене група производа и максималних 10 % у велепродаји и максималних 15 % у малопродаји на све артикле из одређене група производа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here