Од уторка минималне цијене за 25 производа у највећим трговачким ланцима

Илустрација

Грађани  Црне Горе ће од уторка, 21. марта у пет највећих трговачких ланаца куповати 25 производа по минималним цијенама, договор је Министарства економског развоја са трговачким ланцима Воли, Меркатор, Лаковић, Арома и Франца, а у оквиру акције под називом “Стоп инфлацији”.

Како је на сједници Владе Црне Горе казао министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић акција „Стоп инфлацији“ подразумијева ублажавање негативног утицаја раста цијена на стандард грађана кроз модел антиинфлационе корпе која ће садржати најмање по један артикал из групе производа.

Горан Ђуровић, министар економског развоја и туризма

– Избoр конкретног артикла из дефинисане врсте производа обавља трговац и формира цијену у складу са постигнутим договором у Министарству. Трговачка маржа у малопродаји не треба да буде изнад пет процената, на колико је лимитирана и у велепродаји. Трговац је у обавези да води евиденцију о врстама, цијенама и зарачунатим маржама на појединачне артикле, који улазе у структуру антиифлационе корпе и на захтјев Министарства достави их на увид – објаснио је он.

У продавницама које су дио акције биће јасно и видно означени производи са логом “Стоп инфлацији”, како би грађани знали којим су производима у оквиру акције снижене цијене.

Артикал, како је казао, не смије бити при истеку рока, не смије имати мањкоавости или оштећења, нити смије бити лошијег квалитета од просјечног.

– То су производи: кокошија јаја 10 комада, домаћи сир, тврдокорни сир качкаваљ (едамер, гауда), јогурт, млијеко, кромпир, пиринач, пасуљ, макарони, пилеће месо килограм, шунка у омоту килограм, суво свињско месо килограм, сардине у уљу, млијечна чоколада, мљевена кафа, безалкохолни напитак (кока кола, пепси, тоник и други), кашасти сок од разног воћа, конзервирано поврће (салата, краставац, паприка и друго), храна за бебе, шампон за бебе, дјечије пелене, хигијенски улошци, шампон за одрасле, купка за одрасле, детерџент за прање веша – навео је Ђуровић.

Већина трговаца најавила је проширење листе, информисао је министар, а сваки ланац ће имати своју потрошачку корпу у оквиру акције, па оне неће бити исте у свим ланцима. 

Акција ће трајати до краја априла, након чега ће бити настављена, али са новом корпом производа до краја маја, најавио је Ђуровић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here