Од наредне године без редова за дозволе и пријаве грађења

Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма израдило је информациони систем за електронско издавање дозвола и пријаву грађења. Ријеч је о најкомплекснијем систему до сада, који је заправо надоградња постојећег и коштао је око 80 хиљада еура.

Како је гостујући у Бојама јутра ТВ Вијести казала вршитељка дужности генералне директорице Директората за планирање простора и информационе системе Марина Изгаревић Павићевић, примјена ИТ система се очекује у првој половини наредне године, путем којег ће цијела процедура моћи да се заврши електронски, од пријаве грађења, до добијања дозволе.

-Овим информационим системом је обухваћен комплетан процес изградње, од подносиоца захтјева, апликанта електронским путем, до прибављања коначног акта, издавања УТ услова. У систему партиципирају 24 локалне самоуправе, исти број секретаријата који се баве издавањем саобраћајних услова, Цедис, комплетна јавна предузећа која се односе на водовод и канализацију, Електропривреда, тако да ће овај систем имати око 600 интерних корисника. Све институције које партиципирају у проицесу издавања дозвола и УТ услова партиципирају у овом информационом систему, информише Изгаревић Павићевић.

Електронска комуникација ће замијенити чекање у редовима са документацијом и пројектима, административна кашњења и баријере, која ће олакшати поступке у области изградње објеката, убрзати процедуре и ефикасност институција, правним и физичким лицима, као и инвеститорима.

-Приступна тачка за подношење захтјева биће е-управа. Уколико је у питању први корак за грађење и у зависности од надлежности, захтјев долази општини или ресорном министарству. Након тога, поступци до издавања акта су аутоматизовани, одређени су временски рокови, дефинисани законом. Значајно је што ће како апликант тако и обрађивач захтјева, добијати мејл нотификацију са обавјештењима о цјелокупном процесу. Комплетна документација која се тиче једног објекта, односно идентификациони образац, биће на једном мјесту. Нема више размјене података између институција, већ се приступа централном серверу Министраства екологије, просторног планирања и урбанизма, објаснила је Изгаревић Павићевић.

Појаснила је да ће имати остварену комуникацију и са сервисима Управе за катастар и државну имовину због прибављања листе непокретности.

У међувремену, ресорно министарство је за коришћење система едуковало кадар у значајном броју општина.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here