Од јануара могуће поскупљење струје најмање 5,63%

(Фото: pixabay.com)

Цијена струје би у наредној години могла да порасте, а проценат повећања за домаћинства са двотарифним мјерењем, којих је у Црној Гори највише, износио би 5,63%. Ова одлука, међутим, још није коначна, пише портал еКапија.

Наиме, Регулаторна агенција за енергетику и регулисане комуналне дјелатности (РЕГАГЕН), донијела је извјештај по мишљењима и примједбама на извјештај о анализи документације по захтјеву Црногорског електродистрибутивног система за утврђивање регулаторно дозвољеног прихода и цијена за 2024. и 2025. годину.

Како су саопштили из Агенције, одлука о утврђивању цијена за коришћење дистрибутивног система електричне енергије ће бити донијета након одржавања отвореног дијела сједнице Одбора РЕГАГЕН, узимајући у обзир евентуално достављене нове аргументе, информације и документацију на самој сједници која ће се одржати у понедељак, 27. новембра.

– Због тога, информације о висини регулаторно дозвољеног прихода ЦЕДИС-а као и његовог утицаја на цијене за кориснике дистрибутивног система које у овом тренутку дијелимо са јавношћу, нијесу коначне – наводи се у саопштењу.

Како су навели, ЦЕДИС је захтијевао регулаторно дозвољени приход који се транспонује у цијене за 2024. годину од 111,08 милиона еура и за 2025. годину у износу од 116,38 милиона.

– РЕГАГЕН је, на основу документације достављене од ЦЕДИС-а у овој фази поступка, оцијенила основаним регулаторно дозвољени приход који се транспонује у цијене за 2024. годину у износу од 94,6 милиона, што је за 16.48 милиона, односно за 14,84% мање од захтијеваног износа – казали су из РЕГАГЕН-а.

Такође, на основу документације коју је доставио ЦЕДИС у овој фази поступка, оцијенила је основаним регулаторно дозвољени приход који се транспонује у цијене за 2025. годину у износу од 108,16 милиона, што је за 8,22 милиона односно за 7,06% мање од захтијеваног износа.

– Уз претпоставку примјене исте цијене електричне енергије коју одређује снабдјевач у 2024. као у 2023. години, поступак утврђивања цијена за коришћење система у 2024. годину у овој фази резултира повећањем мјесечног рачуна за 3,64% за просјечног купца прикљученог на 35 kV напонски ниво, 3,82% за просјечног купца прикљученог на 10 kV напонски ниво, 0,67% за просјечног купца са мјерењем снаге прикљученог на 0,4 kV напонски ниво и 4,71% за просјечног купца без мјерења снаге са једнотарифним мјерењем прикљученог на 0,4 kV напонски ниво – казали су из РЕГАГЕН-а.

Из Агенције указују да највише купаца прикључених на дистрибутивни систем припада категорији домаћинства са двотарифним мјерењем.

– Поступак утврђивања цијена у овој фази резултира повећањем мјесечног рачуна у 2024. години за просјечног купца из ове категорије за 1,51 ЕУР, односно за 5,63%, уз претпоставку примјене исте цијене електричне енергије коју одређује снабдјевач као у 2023. години – истичу.

Појашњавају да су наведена повећања цијена у највећој мјери условљена порастом трошкова за набавку енергије за покривање техничких губитака у систему, усљед раста цијена електричне енергије на велепродајном тржишту.

– С обзиром на то да је наведена процјена за купце из категорије домаћинства са двотарифним мјерењем вршена на основу просјечне потрошње у вишој и нижој тарифи – 36% у нижој и 64% у вишој тарифи, истичемо да купац може управљати својом потрошњом и тиме утицати на свој мјесечни рачун. Наиме, када би купац са просјечном потрошњом, 45% енергије коју потроши на мјесечном нивоу користио у нижој тарифи, а 55% у вишој, његов рачун се не би повећао у односу на текућу годину – указали су из РЕГАГЕН-а.

Информације о периодима примјене више и ниже тарифе у току дана могу се наћи на свом рачуну за струју.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here