ОД 10 000 ДО 500 000 ЕУРА ПОДРШКЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде представили су данас у великој скупштинској сали четврти Јавни позив за додјелу средстава финансијске подршке за Мјеру 1 „Инвестиције у физички капитал пољопривредних газдинстава“ за заинтересоване са подручја општине Херцег Нови.

Јавни позив ће бити објављен 14. марта, а ријеч је дијелу IPARD програма подршке произвођачима и прерађивачима у Црној Гори, казао је Владислав Бојовић, директор Директората за плаћање овог министарства, који имплементира јавни позив и спроводи процедуру.

-Износ подршке се креће од 50 % до 70 %, у зависности од мјера и критеријума. Ради се о бесповратној подршци која се додјељује кроз IPARD програм; 75 % укупних средстава је новац који је издвојен из фондова Европске уније, док 25 % износ који кофинансира држава Црна Гора. Ријеч је веома важној и драгоцјеној подршци пољопривредним произвођачима, и онима који се баве примарном производњом, и онима који би да се баве прерадом, а имамо и Mјеру 7 која подржава пројекте у области руралног туризма, подсјетио је Бојовић.

Укупна средства ће износити око два милиона еура, а износ инвестиције која се подржава кроз овај јавни позив креће се од 10 000 па све до 500 000 еура.

-У оквиру тог укупног износа инвестиције ми смо кроз програм бесповратне подршке одлучни и рјешени да сваком заинтересованом кориснику који поднесе апликацију на крају, након читаве спроведене процедуре и реализације инвестиције, исплатимо бесповратну подршку која се креће од 60 % до 70 % укупног износа инвестиције. Позивамо све кориснике, и оне који су се до сада јављали а желе да прошире своје капацитете, и неке нове, и охрабрујемо их да се пријаве на наш јавни позив, али да се прије тога упознају са свим детаљима и условима, на нашем и сајту Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Директор Директората је навео неке сегменте примарне производње, и подсјетио да је у току и позив намијењен прерађивачима.

-У току је јавни позив за Мјеру 3 – за подршку прерађивачком сектору, који траје до 30. марта. Позивамо све пољопривреднике из Боке Которске, не само из Херцег Новог него и са читавог приморја, који су заинтересовани да аплицирају да се пријаве на наше јавне позиве. Данас смо посебно презентовали и најавили нови Јавни позив за Мјеру 1 – подршка примарној производњи. Када је у питању примарна производња корисници могу да посаде вишегодишње насаде, да набаве механизацију, да изграде објекте и још много тога што подржавамо кроз овај програм, гдје је могуће добити бесповратна средства која доминантно обезбјеђује Европска унија уз кофинансирање државе, поручио је Бојовић.

За Мјеру 1 могу да се пријаве сва физичка и правна лица која су уписана у релевантне регистре најкасније до 14. марта, казала је Ивана Ђуричковић из Директората за плаћање, истичући да су обухваћени сви сектори, који подразумијевају и одређене услове.

-Кроз овај позив су обухваћени сектор млијека, меса, јаја, аквакултуре, воћа, поврћа, ратарства, маслинарства, виноградарства и слично. Специфични критеријуми зависе од тога за који сектор корисник аплицира. На примјер, да би корисник био апликант у сектору пчеларства мора имати најмање 30 пчелињих друштава, за воћарство и виноградарство мора имати 0,5 хектара обрадиве површине и слично.

Када је ријеч о прихватљивим и неприхватљивим трошковима, Ђуричковић је нагласила да је једини прихватљиви трошак прије уговарања пројекта такозвани општи трошак.

-Општи трошкови се односе на израду бизнис плана, услуге инжењера, архитекте, израду главног пројекта и слично. Као и до сада, неприхватљиви трошкови су ПДВ, увозне царине, дажбине и роба која је половна. Када је ријеч о прихватљивим инвестицијама може да се направи изградња и реконструкција објеката, било да је ријеч о помоћним објектима за држање стоке или за смјештај механизације, може да се ради израда система за наводњавање, израда соларних фотонапонских панела, набавка опреме, механизације и уређаја и слично.

Износ подршке је 60 % од укупно прихватљивих трошкова инвестиције, без ПДВ-а, а може бити и већи.

-Минимални износ инвестиције је 10 000 хиљада еура, док је максималан износ 500 000 еура без ПДВ-а, од чега је износ подршке 60% од укупно прихватљивих трошкова инвестиције без ПДВ-а. Изузеци су подршка за младог пољопривредног прозвођача, који до момента предаје захтјева има 40 навршених година, која износи 65 %, за планинска подручја изнад 600 метара надморске висине подршка је 70 % и додатних 10 % које корисници могу да добију односи се на управљање стајњаком и отпадним нуспроизводима.

Повољност корисницима је, како даље наводи, могућност авансног и фазног плаћања, која се одобрава након потписивања уговора са Директоратом за плаћања.

-Авансно плаћање корисник може да добије унапријед од уговорене подршке, односно корисник као физичко или правно лице може од Директората да захтијева да му се исплати до 50 % авансног износа од уговорене подршке, за шта мора обезбједити банкарску гаранцију на износ од 110 % од захтјеваног аванса. Код фазног, или такозваног плаћања из дјелова, корисник може да нам пошаље захтјев за плаћање из два дијела бесповратне подршке; на примјер прво за изградњу помоћног објекта за складиштење опреме, а затим за набавку опреме и механизације, објаснила је Ђуричковић.

Презентацији инвестиција у физички капитал пољопривредних газдинстава у нашем граду присуствовало је неколико новских пољопривредника, уз представнике општинских секретаријата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here