Очување културне баштине кроз његовање Црногорског веза

Радионице израде веза под називом „Бод по бод до умјетничког дјела“ , током овог мјесеца организује НВО Маре Маре.

Мало је познато да се црногорско име у свијету веже и за одређену врсту веза, која је карактеристична за поднебље наше земље, објашњавају из ове организације.

Из жеље да украсе свакодневну, а посебно свечану одјећу људи су иглом и концем везли и стварали необичне, али често и препознатљиве облике цвијећа, дрвећа и других призора из природе . Везом се украшавао кућни текстил који је у често оскудне домове, уносио боју и ведрину. Везом су украшаване јастучнице, пешкири, столњаци и чаршави, а затим мушке и женске кошуље, , женске мараме и кецеље.

Историја веза сеже чак до Антике, још су стари Асирци, Египћани, Римљани и Грци своју одећу украшавали везом који је био јако цијењен, а у Византији се везивао за више слојеве друштва. То се сматрало умјетношћу којом су се професионално бавиле везиље и мајстори у оквиру цркве или на дворовима. Вез свилом и златном и сребрном жицом доведени су до виског нивоа и углавном повезивани са имућнијим становништвом и свештенством.

НВО Маре Маре која кроз свој пројекат „Стари занати чувари културне баштине “ овог мјесеца организује радионице веза. Учеснице уче или усавршавају вјештине веза, што је и један од начина да се од заборава сачува овај занат и да му се удахне нови живот. Планирано је да се везом украсе врећице, торбе и маркери за књиге .

У литератури је забиљежено да се вез у Црној Гори развио у 17. вијеку и један је од најстаријих заната из домаће радиности.

У нашим крајевима девојчице су од раног узраста училе како да везу. Везом су украшавани многи предмети, али су најљепшу примјену нашли на народној ношњи. Поред тога што је био украс, вез је био показатељ друштвеног статуса, материјалног стања, узраста, регионалне и националне припадности.

Мало је познато да се црногорско име у свијету веже и за одређену врсту веза, која је карактеристична за поднебље Црне Горе. У енглеском језику се назива „Montenegrin Stitch“ или „Montenegrin Cross Stitch“.

Пројекат „Стари занати чувари културне баштине” имплементира се у склопу Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (ReLOaD2), који финансира Европска унија, а који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП). Овај пројекат у Црној Гори реализује се у партнерству са 15 локалних самоуправа, подијељених у пет кластера међу којима је „Coastal Mates” који чине општине Херцег Нови, Котор, Тиват и Будва. 

Контакт особа Дубравка Раичевић maremare541@gmail.com

Фото: НВО Маре Маре

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here