Обраћање УССЦГ предсједнику Владе Црне Горе

У складу са закључцима тематске конференције „Дијалогом за спас Института „Др Симо Милошевић“ Игало“ Унија слободних синдиката Црне Горе се званично обратила предсједнику Владе Црне Горе, Дритану Абазовићу и затражила састанак до краја идуће седмице.

Подсјетили су на кампању која је вођена под слоганом »За спас Института »Др Симо Милошевић« Игало и теренске посјете 14 општина, истакавши да је Институт бренд Црне Горе.

-Том приликом смо могли да чујемо јединствену поруку грађана да Институт мора да опстане као установа која је, у периоду 74 године свога постојања, дала немјерљиви допринос на пољу здравствене његе и опоравка наших грађана. Осим тога, Институт је драгуљ здравственог туризма, реномиран и признат не само у земљи већ и у Европи и као такав постао је црногорски бренд који морамо сачувати.

Теренску кампању завршили су организацијом тематске конференције “Дијалогом за спас Института »Др Симо Милошевић« Игало“, 26. септембра у Медиа центру УССЦГ, на коју су, осим премијера, позвали све кључне актере, цијенећи да је током претходних мјесеци недостајала јасна визија и нужно потребан непосредан дијалог за постизање консензуса о одрживом моделу дугорочног опстанка Института.

-Наиме, од стране учесника оцијењено је да је поменута конференција била први инклузивни разговор свих заинтересованих страна за опстанак Института, а како није било довољно простора за дебату о свим изнијетим моделима понаособ, закључено је да је до краја наредне седмице неопходно организовати још један састанак на ову тему. Такође, јединствена је оцјена учесника да би домаћин тог састанка требали да будете Ви, у својству предсједника Владе, са ресорним министрима економског развоја и туризма, здравља и финансија, како би закључци са тог састанка имали својеврсну тежину и као такви били разматрани на Влади. Овдје посебно наглашавам хитност састанка, јер нам је сваки дан драгоцјен за спас Института имајући у виду забрињавајућу ситуацију са одливом медицинског и немедицинског кадра, као и најновијом најавом раскида уговора о сарадњи са Норвешком.

Из УССЦГ су замолили предсједника Владе да до краја наредне седмице организује састанак којем би, поред њега и ресорних министара, присуствовали и директор Фонда здравства, предсједник Општине Херцег Нови, предсједник Одбора директора Института, представник мањинских акционара Института и  представници УССЦГ и Синдикалне организације Института.

Састанак би био посвећен дијалогу за постизање консензуса о одрживом моделу дугорочног опстанка Института.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here