СУБНОР И АНТИФАШИСТИ: ХЕРОЈИ СУ СВЈЕСНО ИЗАБРАЛИ ВЈЕЧНОСТ

Обиљежавање 21. јануара и страдања чланова Мјесног комитета Kомунистичке партије Југославије за Херцег Нови и руководилаца Орјенског партизанског батаљона, Николе Ђурковића, Сава Илића, те првобораца Данила Даша Павичића и Стјепа Шаренца, данас је организовао СУБНОР Црне Горе и антифашисти Херцег Новог, Kотора и Тивта. У присуству већег броја чланова ове борачке организације  и представника Ратне морнарице Војске Црне Горе,  домаћин  скупа су били чланови Општинског одбора Тивта.

Предсједник ОО УБНОР-а и антифашиста Тиват Дарко Вуковић је истакао да су Ђурковић и његови саборци,  умјесто срамотне предаје изабрали смрт:

– Они  су свима послали снажну поруку  и оставили печат трајног свједочанства о јунаштву, части, оданости  и потреби сталне борбе за слободу. Њихова порука је пренесена тадашњој фашистичкој Италији, која се трудила свим силама да пороби и почини овај  горди и слободарски народ, да се то никада ни по коју  цијену, неће десити. Порука је пренесена свим домаћим издајницима и колаборационистима да су изабрали погрешан пут у своју пропаст, да су потцијенили знање, способности, храброст и одлучност народа и бораца да су спремни дати своје животе за слободу своје државе и одбрану своје части. Порука је пренесена њиховим саборцима да борба и  отпор  мора да се настави одлучно и  бескомпромисно до коначне побједе. Наши хероји су свјесно и  одлучно изабрали вјечност, мијењајући  животе  за очување својих убјеђења, људске части и слободу свог народа, рекао је, између осталог, Вуковић  на Подима, код споменика Безметковић на Савини, послије полагања вијенаца херојима из Другог свјетског рата.

Предсједник ОО УБНОР-а и антифашиста Херцег Нови Светозар Баковић је поручио да неће дозволити потирање принципа народноослободилачке борбе и идеја за које су погинули Никола Ђурковић, Саво Илић, Дашо Павичић и Стјепо Шаренац :

– Херцег Нови памти њихова имена као и све остале хероје. Упамтио је и издајнике и сараднике окупатора. Историја је ту да нас опомене, да смо сигурни да ће и актуелни чиниоци црногорске политичке сцене у времену, које долази заузети часно мјесто које му припада, казао је Баковић.

На скупу је говорио секретар СУБНОР-а и антифашиста Црне Горе Драган Митов Ђуровић:

– Спомeници су велики опоменици и свјетлост у будућности, да се никада ником не деси оно што се дешавало  током Другог свјетског рата на југословенским просторима. Оно што се дешава у црногорској историји да је свако парче ове земље натопљено крвљу. Вас не треба подсјећати оно што је Бока и Црна Гора. Немамо права да заборавимо никога. У Музеју побједе у Москви стоји реченица: „Други свјетски рат ће бити завршен када ће сваки војник који је погинуо за слободу бити сахрањен. То се никада неће десити. Господари ратују са топовима, а ми дајемо оно што нам је најдраже, своје синове. Са овог мјеста треба поручити да су овдје четири генерације. Безметковић није име, већ је порука онима чија су имена овдје отишли у смрт да би ми живјели у слободи. Чувајмо Црну Гору, јер је и краљ Никола први господар црногорски 1910. године поручио „Вјеруј срцу и љубави, воли камен Црне Горе“ . Треба се сјетити тих побједа и у свом срцу имати ове великане какви су Никола, Саво и другови. Присјетимо се и херојина и свих тих хероја и причајмо и запамтимо најважнију ствар. Чувајмо  нашу Црну Гору, јер ми смо највећа партија, јер су остале партије интереси, поручио је Ђуровић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here