Објављен Дневник капетана Ива Визина за који се мислило да је изгубљен

Поморски капетан Предраг Кузмановски, приредио је и објавио фототипско издање бродског Дневника капетана Ива Визина, за који се мислило да је изгубљен.

Дневник је израђен као сажето, али упечатљиво свједочанство о успјешном путовању бокељског брика „Сплендидо“ око свијета, од 1852. до 1859.године.

Оригинални бродски дневник капетана Ива Визина, сада се чува у Националној библиотеци  Аустрије.

Кузмановски је овај документ, који је изузетно вриједан за наше и поморство уопште, пронашао истражујући историју Боке која се односи на поморство.

– Проучавајући материју о капетану Визину и још неке ствари, наишао сам у докторској дисертацији једног аустријског докторанта који се бавио истраживањем пловидбе око свијета аустријског брода „Новара“ податке о постојању овог документа. „Навара“ је брод који је опловио свијет скоро у исто вријеме када и „Сплендидо“. То ми је дало повода да потражим Дневник у аустријском архиву и комуницирам са људима тамо. Тај документ није заведен тако једноставно као “Дневник Сплендида“ или као „Дневник капетана Ива Визина“, већ је његов назив другачији, дужи је и не упућује одмах да се ради о том документу па је могуће да је то разлог зашто га је било тешко пронаћи и квалификовати као „Дневник капетана Визина,“ наводи Кузмановски.

Ово дјело првобитно је било дио цареве личне библиотеке, а касније је постало дио фонда Аустријске националне библиотеке. Са становишта наше поморске историографије овај сажети дневник-албум сматрао се изгубљеним, баш као и официјелни бродски дневник (Ship`s Log) самог брика „Сплендидо“, који је 1859. године предат на проучавање Централној поморској влади у Трсту и касније однесен за Беч.

Датум израде „Дневника капетана Ива Визина“ је 11. јун 1860. године. Ради се о рукопису који се састоји од украшених корица и пет листова између којих су остављени празни листови ради заштите. Дневник је по подацима архива, израдио Алберт Ригер, међутим постоји велика могућност да га је направио један други сликар – Ђузепе Ригер. То ће бити предмет даљних испитивања, каже Кузмановски.

-Ово је Дневник капетана Визина који он поклања аустријском цару Францу Јозефу I након свог путовања. Ово није официјални дневник брода. Тај дневник је предат комисији која се касније бавила тиме и проучавала га у смислу да сагледа детаље у комуникацији, трговини и продаји како би унапредили своју поморску трговину касније. Ово је дневник који је капетан Иво Визин наручио код једног значајног аустријског сликара, умјетника, мислим да се ради о Ђузепе Ригеру који је прије тога осликао цијелу источну обалу Јадрана и који је био доста познат у то вријеме. Мислим да капетан Визин ангажује њега као реномираног сликара да му уради овај дневник, који је визуелно врло репрезентативан и прелијеп. Капетан Иво Визин га поклања аустријском цару, што је кључни моменат који одлучује у дилеми око тога ко је први опловио свијет . Када је цар добио овај дневник, тада га је погледао и прочитао сав његов садржај, све је било јасно коме ће припасти титула. Капетан Визин добија почасну заставу „Merito Navale“ највеће признање у трговачкој морнарици тога доба за успјехе у међународним пловидбама и успостављање веза са далеким прекоморским земљама.

Ово дјело доноси нам још једно вриједно свједочанство великих достигнућа наших помораца и освјетљава једну од најсјајнијих страница бокељске поморске историје. Из данашњег угла ово дјело можемо посматрати као сјајну репортажу, али и као одличну маркетиншку кампању и рекламу брода „Сплендидо“.

-Ово је и за данашње доба невјероватан примјер савршеног маркетинга, Пи-АР-а или приказ једног догађаја који је капетан Визин направио, маестрално бирајући најбољег сликара тог времена, а видимо и резултат. Након овога није било дилеме ко је био најбољи аустроугарски навигатор тог времена. Ту имамо и прву и оригиналну слику брода. Сам дневник није преобиман, он је великих димензија у оригиналу 60 x 40 цм и садржи једну вињету која је урађена као умјетнички приказ, која има неколико описа догађаја, један од догађаја је борба капетана Визина и „Сплендида“ са гусарима, када су га напала четири гусарска брода и он из те борбе излази као побједник. У доњем углу вињете је осликан тај догађај, каже капетан Кузмановски. Дневник садржи и превод са италијанског цјелокупног путовања као и име трећег сталног члана посаде.

На првом листу налази се украшени наслов „Извјештај о рутама које је направио аустријски брод „Сплендидо“ дуж западних обала Америке, у водама Аустралије, Индије, Кине и Кинеског архипелага“ као и композиција илустрација, састављена од неколико ликовних приказа дестинација које је обишао на свом путовању. Овдје се уочавају мотиви као што су Рт Хорн или вулкан на Филипинима итд. На другом листу налази се слика самог брика „Сплендидо“ испред луке Трст. Ова слика представља аутентични приказ „Сплендида“ и отклања све недоумице око њених каснијих репродукција. На сљедећим листовима овог документа, у двије колумне исписана је хронологија путовања са додатним информацијама о превоженом терету. На задњем листу у десном доњем углу је својеручни потпис аутора документа, капетана Ива Визина.

-Имамо прилику да видимо како је „Сплендидо“ изгледао из прве руке и из првог доживљаја сликара Ђузепеа Ригера који то осликава, наводи Кузмановски који је приредио фототипско издање Дневника у нешто мањем формату 30 х 22 цм.

Иво Визин родио се у Прчању 1806. године и школовао у Боки за поморског капетана.  Имао је једрењак дугачак 30 метара, носивости 311 тона. Звао се “Сплендид” и имао је 11 чланова посаде. Назив је добио тако што, кад је капетан Иво Визин угледао свој брод први пут, узвикнуо је „Сплендидо”, што на италијанском језику значи „Сјајни”. На том броду Иво Висин је опловио свијет, а то путовање је трајало седам година.

Поморски капетан Предраг Кузмановски, из Херцег Новог, гдје је завршио  основну школу, средњу школу у Тивту и факултет у Котору упознао је све три наше општине у Боки и људе из сва три града. Капетан је дуге пловидбе са преко 20 година пловидбе на различитим компанијама и по завршетку каријере почео је да се бави историјом Боке која се односи на поморство. Аутор је и књиге о Бокељу, капетану Стевану Вукотићу – првом Србину који је опловио свијет.

Дневник капетана Ива Висина ускоро ће бити представљен у Херцег Новом, Котору и Тивту, а ова публикација се може купити у Књижари “Со” у Херцег Новом .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here