Објављен 41. Број зборника „Бока“

Изашао је 41. број часописа “ Бока”, зборника радова из науке, културе и умјетности, објавили су из Градске библиотеке и читаонице Херцег Нови. 

На 244 стране сабрано је дванаест радова, прилога и грађе, уз сјећање на дугогодишњу директорицу библиотеке и уредницу „Боке“ Невенку Митровић.

Први је рад Милене Мартиновић „Манастирски преписивачки центри у Будви и њеном залеђу – вријеме митрополита Данила и Саве Петровића“. Слиједе рад Драгане Кујовић „Херцег Нови у доба османске власти (1482–1687)“, па Милана Р. Милановића „Стари пописи становништва као извори сазнања о језику, вјери и народности: Бајкове Крушевице“. У новом броју „Боке“ нашли су се и радови Марије Новаковић „Резервоари за воду у Великом градском парку у Тивту“, Љуба Мачића „Бока Которска уочи и након Првог свјетског рата“, Небојше Раша „Прилози за биографију Стевана Михаиловог Вукотића првог Јужног Словена који је опловио свијет“ и Станислава Јужнича „Илија Милошевић – историчар астрономије“.

Објављени су и прилози Зорице Чубровић „Радови на куполи, лантерни и крову Богородичиног храма на Прчању  изведени 1984. године“, Јовице Вукасовића „Криле Матов Милиновић „љубитељ просвјешченија“ и морињски добротвор“ и Сима Арменка „Црква Св. Неђеља на Катичу“.

У поглављу грађе налазе се радови Горана Ж. Комара „Ћирилички документ из породичне колекције Кушевић“ и Љуба Мачића „Порески списи за вријеме француске владавине – Мокрине“, а зборник заокружује сјећање на Невенку Митровић (1959–2023), из пера Зорице Чубровић.

Нови, 41. број зборника радова из науке, културе и умјетности “ Бока”, штампан је у тиражу од 300 примјерака, а у електронској форми можете га погледати на сајту херцегновске библиотеке.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here