ЗЗЗЦГ: Незапосленост смањена за 6 000 лица

Тржиште рада Црне Горе у 2023. години обиљежили су позитивни трендови који се огледају кроз смањење броја незапослених лица са евиденције, односно стопе регистроване незапослености, истакао је представљајући резултате рада за прошлу годину вршилац дужности директора Завода за запошљавање Гзим Хајдинага.

-На евиденцији Завода налази се 40.012 лица, од чега су већа половина жене (58 одсто). У односу на исти дан претходне године дошло је до смањења незапослености за готово 6.000 лица. Стопа регистроване незапослености износи 14 одсто и за 2.8 процентна поена је нижа него годину раније.

Позитивни трендови на тржишту рада резултат су, прије свега, интензивних привредних активности у држави, али и оних које реализује институција којом руководи, казао је Хајдинага, илуструјући то податком да је Завод посредовао девет пута више за седам пута више лица, те да је запослено 15.500 особа са евиденције.

-Наша основна законска улога, посредовање при запошљавању, највише је дошла до изражаја током 2023. године, приликом повезивања домаћих незапослених лица и послодаваца. Активацијом свих капацитета настојали смо ублажити тренд запошљавања стране радне снаге и утицати на што веће запошљавање домаће. Завод је током претходних 12 мјесеци извршио чак 52.5 хиљаде посредовања за готово 30 хиљада лица. Будући да је у читавој 2022. години извршено свега 6.000 посредовања за око 4.000 лица математика је јасна – у овој години је број посредовања скоро 9 пута већи, а посредовало се за 7 пута више лица што су резултати вишеструко бољи него више година уназад.

Хадинага је додао да су прошле године послодавци, посредством Завода за запошљавање, пријавили више од 29 хиљада слободних радних мјеста, 6,5 одсто више него 2022. године.

-Број лица која су добила запослење директиним посредвањем Завода између незапослених лица и послодаваца је износио око чак 15.5 хиљада. Тражња за страном радном снагом је већа него у претходној години. Министарство унутрашњих послова, као институција надлежна за издавање дозвола за привремени боравак и рад странаца, минулих 12 мјесеци издало је више од 23 хиљаде дозвола у квоти, што је за око 26 одсто више него у истом периоду 2022. Уважавајући потребе послодаваца, у програме активне политике запошљавања, укључено је готово 1.800 незапослених лица са евиденције, претежно из сјеверног региона, саопштио је ВД директора ЗЗЗ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here