Обиљежено осам деценија од погибије родољуба из Баошића

Полагањем вијенаца на спомен обиљежју у мјесту Дупци у Баошићима, данас је обиљежено 80 година од погибије партизана и активиста Народно ослободилачког покрета Баошића – Васа Камилића, Ђура и Јова Дабовића, Кирила и Стева Цвјетковића и Тома Вујичића, које су 5. августа 1942. године стријељали италијански окупатори.

Полагању вијенаца присуствовали су потпредсједник Општине Херцег Нови Мирко Мустур, представници МЗ Баошићи, делегација борачке организације ОБНОР-а 1941-1945, ЈК Јово Дабовић из Баошића и потомци породица настрадалих.

Потпредсједник Општине Мирко Мустур je у име локалне управе захвалио свима који су дошли да одају почаст херојима који су изгубили животе вјерујући у слободу и једнакост.

-Окупљањем и обиљежавањем 80 година од погибије наших родољуба показали смо да не заборављамо оно што је било и што памти наша историја, казао је Мустур.

Сјећање на херцегновске родољубе евоцирао је предсједник Мјесне заједнице Баошићи Ђуро Цвјетковић. Он је казао да је њихова жртва доказ да у генима носимо национално достојанство и патриотизам.

-Са поносом у Баошићима обиљежавамо овај дан. Сваки Баошићанин са посебним пијететом посјећује ово мјесто, јер одише посебношћу, нарочито знајући зашто и коме је споменик подигнут. Без обзира што пролазе године, сјећања на наше родољубе никад не блиједе, јер њихова дјела и њихови нажалост кратки али достојанствени животи, оставили су задатак нашем мјесту и њиховим породицама и потомцима, да их заувијек памтимо, казао је Цвјетковић.

Кроз приче о палим борцима млађим нараштајима биће пренесена осјећања, као што су их и старије генерације годинама преносиле, закључио је Цвјетковић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here