Обиљежено 78 година од потапања брода „Цетиње“

Комеморативним скупом и полагањем вијенаца на гробљу у Доњој Ластви јутрос је обиљежено 78 година од  највеће трагедије на мору – потапања брода „Цетиње“, који је на данашњи дан наишао на заосталу подводну мину, коју су поставили њемачки фашисти за вријеме Другог свјетског рата.

Тада је погинуло  200 путника, углавном цивилног становништва Боке, а међу њима и 15 Италијана, припадника партизанске бригаде “Гарибарди”.

О жртвама из Боке у Другом свјетском рату и бурној прошлости малог параборода који је саграђен 1903. године у Енглеској за потребе „Зетске пловидбе” са Цетиња који је пред Други свјетски рат одржавао редовну путничку линију у Боки, говорио је предсједник тиватског ОБНОР-а Мато Бргуљан.

-Потапање „Цетиња” са тешким повредама преживјели су капетан брода Божо Папарела, седам путника и три члана посаде. Трагедија би била мања да тога дана није било невријеме на мору па се већина путника у тренутку несреће налазила склоњена у потпалубље брода, рекао је Бргуљан.

 Неколико дана прије трагедије Арсенал је извршио разминирање трасе пловидбе. Проблем брода “Цетиње” била је његова метална конструкција која је привукла, за то доба, савремену магнетну мину од 350 кг, објашњава Бргуљан.

-Тако је брод Цетиње преполовљен на пола и потонуо за 3 минута. Сви посмртни остаци погинулих сахрањени су на гробљу у Доњој Ластви. У њој су сахрањени мјештани Боке који су били на броду,заробљени Њемци и припадници италијанске партизанске бригаде Гарибалди, тако да је ово међународна гробница, истакао је Бргуљан.

У име Заједнице Италијана у Црној Гори обратио се Александар Дендер који је поновио да у међународној костурници у Доњој Ластви почивају и остаци 15 Италијанских партизана који су након капитулације Италије пришли партизанима у Југославији.

-Судбина није дала да се одмах по завршетку борби припадници јединице Гарибалди врате својим кућама у Италији, већ су остали заувијек овдје сједињени у смрти са жртвама различитих вјера и нација. Смрт је овдје изједначила све разлике за живота, казао је Дендер.

Из организације ОБНОР-а је предложено да се подигне нови споменик жртвама ове трагедије, као и да се овај догађај уврсти у уџбенике историје.

Вијенце су положили представници Општине Тиват на челу са предсједником Жељком Комненовићем као и делегације СУБНОР-а и ОБНОР-а Тиват. Комеморацији су присуствовали представници морнарице Војске Црне Горе амбасадор Републике Хрватске Веселко Грубишић, конзул-жеран Генералног конзулата Републике Србије Мићо Роговић,  вјерски представници тиватске парохије Митрополије црногорско-приморске и жупне цркве Светог Рока Которске бискупије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here