Обиљежена 91 година од смрти Лазара Томановића

Обиљежена је 91 година од смрти Лазара Томановића, предсједника највиших судских инстанци у вријеме Краљевине Црне Горе. Помен је у манастиру Савина служио игуман Макарије, уз саслужење свештенства парохије Топаљско –херцегновске.

Срећа је вратити сјећање  на велике претходнике које је донедавно вријеме хтјело да избрише, казао је предсједник црквене општине Топаљско херцегновске Зоран Лазаревић, и упутио захвалност потомку Лазара Томановића – Бранку, као и Милану Вајагићу, иницијаторима помена.

-Опус животни Лазара Томановића је толико широк да је потребно да се неко посебно позабави тим правничким, политичким, књижевним и умјетничким дјелом, да бисмо могли на цјеловит начин и најбољи уједно да сагледамо колико је та личност значила за историју српског народа.

Томановић је рођен и преминуо у Херцег Новом, односно Kаменарима, а потом су земни остаци премјештени у порту манастира Савина.

-Када се родите у Херцег Новом, осим што по свом суштинском идентитету и менталитету јесте Србин и носите врједности српског народа утемељене прије свега у нашој цркви, али и у његовој историји и традицији, него су вам и погледи упућени свуда гдје Срби живе. Тако је и пут Лазара Томановића водио у Задар у вријеме краљевине Далмације, гдје је и тамо заступао српски народ. Прије тога је ишао у православну гимназију у Задру, затим је дуго боравио у Новом Саду. Своје знање у најбоље доба живота гледао је да искористи за добро Краљевине Црне Горе, да она буде држава која ће знати да чува и баштини све оно што јој је остало у историјском, културном и духовном наслеђу Петровића и Светосавском наслеђу, истакао је Лазаревић.

Лазар Томановић био је предсједник Владе у вријеме проглашења Црне Горе краљевином. О његовом односу према црквеном устројству Митрополије говорио је архијерески намјесник херцегновски, Обрен Јовановић.

-Митрополија Цетињска једина је Светосавска епископска столица која је без прекидања до данас сачувана и као таква законита престоница и наследница Пећке Патријаршије. То су изузетно значајне ријечи баш у овом времену које су изговорене прије 113 година управо на Цетињу од једне тако еминентне личности, истакао је Јовановић.

У издању Градске библиотеке, и уз помоћ општине Херцег Нови прије деценију и по објављени су Томановићеви путописи. Тако је , закључио  је Лазаревић, могуће сагледати колико је знао о свим српским крајевима што је преточио у своју мисао и мисију враћајући се свом народу и представљајући га у свој пуноћи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here