Обиљежена слава храма Св. Стефана на Сушћепану

Литија око храма Св. Стефана

На празник Светог Архиђакона Стефана свечано је на Сушћепану. У присуству великог броја вјерника прослављена је слава храма Светог Стефана на Сушћепану.

Свету литургију је служио архијерејски намјесник херцегновски протојереј ставрофор Обрен Јовановић уз саслужење локалног свештенства. Ношена је литија око храма и обављено је сјечење славског колача.

О празнику бесједио је архијерејски намјесник Обрен Јовановић:

– Ево, нас сабрани пред овим дивним и благословеним храмом , трећи дан Божића када прослављамо  заштитника овога храма  Св. Архиђакона Стефана. На  првом мјесту прослављамо Рождество Христово и његов долазак да нас људе спасе…Долазак Господа Исуса Христа, зовемо Нови завјет вјечни савез између Бога и човјека, ново наше звање и призвање…

Један од најдивнијих свједока Новога завјета јесте управо, сам Архиђакон Стефан, кога данас прослављамо. Потекао је из јеврејског народа и који је страдао за Христа Бога нашега, само зато што је своме народу говорио и свједочио да су на правди Бога убили и разапели Божијега Сина, и због тога је осуђен. Чули смо у дјелима апостолским како је описано, један од ријетких Божијих људи, гдје његово житије  можемо да читамо у Св. писму. Страдао је на правди Божијој, али знајући да свједочи вјечну истину. Прије 2023 године и страдао је први по Вазнесењу Христовом. Страдао је на самом почетку хришћанства. Они који су га мучили и убили од њих се ни имена не зна. Зар то није једно велико чудо, да се слави један ђакон, којег су апостоли изабрали међу првим ђаконима. Он је први изабрани и зато се зове Архиђакон. Он је први али је и први  страдао за Христа. Његово име се кроз вијекове помиње, и многи храмови широм васељене су њему посвећени…

Сви смо призвани да носећи крст у животу дођемо да Васкрсења а то јесте смисао нашега живота, да се имена наша помињу у вијека вијеков, тумачи отац Обрен.

Он се у бесједи осврнуо на Сушћепан, као дивно мјесто, данас сунцем обасјано – милује и грије:

– Подсјећа нас на Сионску гору или Маслинску гору, мало издигнуту изнад Јерусалима. Сушћепан личи на то свето мјесто, јер има храм у који народ долази да се Богу моли, у који призива благослов Божији. Зато и јесто све лијепо и благословено овдје и увијек се лијепо осјећамо, када дођемо на ово свето мјесто. Видимо ову дивну дјецу која данас иде у литије пред нама и дивно научени. То нам гарантује да наш народ има будућност, јер имамо дивну, златну дјецу, поручио је, између осталог, архијерејски намјесник херцегновски Обрен Јовановић.

Свечаности на Сушћепану присуствовали су представници Општине Херцег Нови, и јавног живота града.

Празник Светог Архиђакона прославили су и чланови Витешког друштва Свети Стефан.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here