До краја године тендер за додјелу концесије за истраживање гаса у Јадранском мору

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Црна Гора има потенцијала за развијање нових пројеката у области гаса, па је у плану да до краја године буде расписан јавни позив за додјелу уговора о концесији за истраживање, казао је за дневне новине „Дан” министар енергетике и рударства Саша Мујовић.

На том позиву, како је казао, активно раде са колегама из Управе за угљоводонике.

Мујовић је подсјетио да су концесионари Ени и Новатек током шест година истраживања, укључујући и бушење прве истражне бушотине, на овај пројекат потрошили скоро 153 милиона еура, док је компанија Енергеан, која је обављала истраживање на два мања блока (338 км квадратних), потрошила око 7,5 милиона.

– Црна Гора није имала ниједног еура трошка током ових истраживања, док је у истом периоду приходовала од накнаде за површину и по том основу се у периоду 2016 – 2022. година у државни буџет слило скоро 2,9 милиона еура – навео је он.

Главни бенефит од истраживања црногорског подморја представља значајно знање о геолошкој потенцијалности на истраживаним блоковима, које се мјери терабајтима података у црногорском власништву и која ће у будућности бити окосница даљих истраживања.

– Имајући у виду да земље у окружењу (Хрватска, Италија, Албанија) имају више од 1.000 бушотина на својој територији и деценијама експлоатишу нафту и гас, вјерујемо да и Црна Гора има потенцијала у овој области. Ако узмемо у обзир европски тренд зелене транзиције, сматрамо да имамо потенцијала за развијање нових пројеката у области истраживања гаса. У том смислу, током ове године планирано је и расписивање јавног позива за додјелу уговора о концесији за истраживање, на коме активно радимо са колегама из Управе за угљоводонике – казао је Мујовић.

Реализацијом овог уговора о концесији Црна Гора ће добити нове геофизичке податке за дио подморја који до сада није „покривен” уговорима о концесији за производњу, а који је и даље неистражен, што би, у коначном, могло бити финализовано проналажењем комерцијалних резерви гаса.

Извор: дневне новине „Дан”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here