ОБИЉЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ПОБУНЕ МОРНАРА У БОКИ

Годишњица побуне морнара у Боки Которској данас је традиционално обиљежена полагањем вијенаца у Ђеновићима.
Вијенац је код спомен плоче на згради Мјесне заједнице Ђеновић положио предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Никола Самарџић, у море га је положио секретар за друштвене дјелатности и спорт, Дарко Класић, а на кућу Вранковића као мјесто побуне Предраг Велфел, у име херцегновске подружнице Бокељске морнарице.


Присуствовали су представници Мјесне заједнице Ђеновић и мјештанка, одборница локалног парламента Татјана Фанфани.
Због важећих епидеимолошких мјера, церемонија је ове године организована скромније него иначе, без бројних мјештана и Мјесне музике Ђеновић која предводи поворку од Мјесне заједнице до куће Вранковића и назад.
Побуна морнара у Боки Которској одиграла се прије 103 године, 1. фебруара 1918. године, тачно у подне, на бродовима „Санкт Георг” и „Геа”. У том тренутку, Бока је била дио Аустроугарске и због свог стратешког положаја представљала изузетно важну поморску базу. Тога дана, око 6.000 морнара аустроугарске ратне флоте узело је заповједништво у своје руке и истакло црвене заставе на око 40 бродова у заливу, а управо испред Ђеновића је био стациониран највећи број бродова.
Побуњени морнари устали су против освајачког рата који су водиле Њемачка и Аустругарска и против лоших услова живота на ратним бродовима. Иако је побуна врло брзо угушена, овај догађај остао је запамћен као примјер заједничке борбе за престанак ратних сукоба, мир и боље услове за живот и рад.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here