Обиљежена 31 година од депортације босанских избјеглица

Окупљањем и полагањем цвијећа испред зграде херцегновског Центра безбједности обиљежена је 31 година од депортације босанских избјеглица који су спас од рата потражили у Црној Гори. Меморијално окупљање организовале су невладине организације „Акција за људска права“, „Центар за грађанско образовање“ и Центар за женско и мировно образовање „Анима“.

Те ратне 1992. године,  25. и 27. маја депортовано је најмање 66, а према неким процјенама и преко 80 цивила, највише Муслимана, а преживјело је само 12.

Годишњици обиљежавања депортације присуствовали су предсједник Владе Црне Горе др Дритан Абазовић, потпредсједник Владе мр Ервин Ибрахимовић, министар правде Марко Ковач и државни секретар Министарства одбране Крсто Перовић.

Испред Владе Црне Горе присутнима се обратио потпредсједник мр Ервин Ибрахимовић, који је казао да је скуп јасна порука да смо сви спремни да се боримо за правду жртава овог злочина и њихових породица, која до данас није закуцала на њихова врата.

-Ни послије толико година немамо спомен обиљежје жртвама овог злочина, ове депортације. Позивам да сви дамо максимум како бисмо поставили обиљежје које је потребно свима да нас упозорава, да не заборавимо и да се не понови. Исто тако морамо сви бити свјесни колико су опасна мрачна времена и мрачне политике, које не доносе добро ником, истакао је Ибрахимовић.

Према ријечима Амине Мурић из Грађанске алијансе случај депортације је још један на жалост ратни злочин који није кажњен.

-Покренут је судски поступак за девет припадника МУП-а, а сви они су добили ослобађајућу пресуду.  Оно што је нејасно је како лица, која су тада боравила на територији Црне Горе, нису била заштићена конвенцијом о статусу избјеглица, а о квалитету самих судских пресуда говоре извјештаји Евроспке комисије да сам поступак није пратио у правом смислу Међународно кривично право, истакла је Мурић.

Ален Бајровић син Османа Бајровића који је заробљен 1992. године у породичној кући у Бијелој казао је да 31 година породица не зна разлог хапшења нити гдје почивају његови посмртни остаци.

-Тражимо од надлежних институција да спроведу правилну и правичну истрагу, да налогодавце, извршиоце и све оне који су учествовали у овом злочину приведе правди, казао је Бајровић. 

Меморијалном скупу присуствовали су представници Исламаске заједнице, политичких партија и грађани.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here