Обиљежен Дан српског јединства

Поводом 15. септембра – Дана српског јединства, слободе и националне заставе  данас је у манастиру  Савина  служен парастос родољубима из Боке, који су животе положили на олтар отаџбине у Балканским и Првом свјетском рату.

Архијерески намјесник херцегновски Обрен Јовановић поручио је да данашњи празник слави јединство, слободу и заставу, која, како каже, има дубље тумачење у самој иконографији цркве Христове.

-Када видимо икону Христову, да је обучен у црвену одежду што означава божанство, а плави огртач и плашт преко његових рамена, да је огрнут човјечанском природом. Када видимо васкрснулог Христа, он је одјевен у бијеле хаљине, што означава побједу, слободу. И управо наша застава има тај дубоки смисао – богочовјечанске природе и васкрсне слободе и наши стари су све што су радили утемељивали управо на Светом јеванђељу, зато им је све било свето и честито и Богом благословено. Зато и ми данас, њихови потомци, треба да се покажемо, да се не стидимо, да будемо заједно са својом црквом, на правом мјесту, да чувамо своје јединство, слободу и своју националну заставу, поручио је Јовановић.

Конзул Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић, казао је да их на Савини  уједињује и спаја славна прошлост, те да је сигуран да  светиња на Савини представља врата прошлих, садашњих и будућих окупљања.

Он се осврнуо на Велики рат у којем је Србија са својим народом,  краљем, Владом и министрима морала да напусти своју територију, када им је одступницу бранила војска Црне Горе.

-Наша тробојка, преживјела је све ове ратове,  и Балканске и Први свијетски рат, а хероји који су је носили били су најхрабрији јунаци нашег народа, они су гинули, мијењали су их други али је застава издржала све ратове и опстала. То је могуће, захваљујући Свевишњем и Пресветој Богородици која нас је кроз вијекове чувала јер смо опстали и поред великог страдања. Наше свештенство нас је увијек учило да останемо на правом Божијем путу. Подсјећање на слободу никада не треба престати, то је највећа вриједност јер ниједно друштво ако није слободно не може се развијати, казао је Роговић и додао да боје српске заставе опомињу да оно што су нам преци оставили као залог, традицију, име, слободу, вјеру, културу, обичаје и писмо,  морамо сачувати за наше потомке.

Дан пробоја Солунског фронта је датум када се сјећамо свих добровољаца са простора Боке Которске који су учествовали у Балканским и Првом свјетском рату, казао је у име Матице Боке Мирко Мустур.

-Историчар др Милан Гулић у својим радовима препознаје преко 1 200, а сигурно је било и више људи из Боке који су се доборовољно и на разне начине прикључили борби за јединство и слободу српског народа. Посебно желим да истакнем улогу нашег великог Новљанина, Мирка Комненовића, казао је Мустур.

Предсједник СО Херцег Нови Иван Отовић је истакао да се данас не обиљежава само  пробој Солунског фронта већ све велике побједе српске војске, достигнућа српских научника, спортиста и јавних дјелатника.

-Треба споменути обичне људе који су у тешким временима били спремни  да дају обо највредније за отаџбину. Требамо се сјетити свих знаменитих Бокеља, који су овдје, у окупираној Боки, били спремни да се боре за опстанак српства, истакао је Отовић.

Небојша Рашо из НВО Српски соко казао је да је та организација покренула иницијативу за израду заставе која је усвојена на сједници општинског вијећа 1883.

-Надам се догодине на овај празник да ћемо је носити овдје на Савини. Колико је та застава нама важна, од тих старих застава а све су биле тробојке, ову  заставу општинску и заставу школе у Србини која је исто била црвено-плава-бијела, запалили су Италијани 1941. године. Када погледате заставу Јадрана на Шкверу, када стане вјетар, тачно се сложе црвена, плава и бијела боја, закључио је Рашо.

 

Код споменика на Савини  приказана је српска војничка униформа из Великог рата и пуковска застава која је ношена приликом пробоја Солунског фронта.

Парастосу су присуствовали и потомак родољуба страдалог приликом пробоја Солунског фронта Стево Мустур и предсједник СО Тиват Миљан Марковић.

Организатори обиљежавања пробоја Солунског фронта су невладине организације: Српски соко Херцег Нови, Коло српских сестара, Матица Боке, Карађорђе, Витезови Светог Стефана, Ризница старих умјетничких занатаи вјештина, СПКД Просвјета и ФК Обилић. Покровитељ је Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here