Обиљежавање Свјетског дана Рома

Свјетски дан Рома обиљежава се 8. априла, а то је дан када се славе култура, језик и историја Рома, а уједно и ради на подизању свијести о проблемима са којима се та заједница данас суочава.

Поводом Свјетског дана Рома сутра ће у Подгорици бити одржано друго засиједање Ромског парламента, а у вртићу Наша радост на Савини културна манифестација.

Како је најавила директорица херцегновске предшколске установе, Тамара Живановић на манифестацији посвећеној Ромима учествоваће дјеца из све четири васпитне јединице.

– Дјеца из васпитних једница Игало, Бијела, Савина и Топла су са васпитачима осмислили програм. Наша жеља је да покажемо да смо сви исти и да не требају да постоје разлике – казала је Живановић.

Одбор за људска права и слободе, у сарадњи са Министарством људских и мањинских права и Заштитником људских права и слобода Црне Горе, под покровитељством предсједника Скупштине Црне Горе, организује друго засиједање Ромског парламента.

Уводна излагања имаће: предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, министар људских и мањинских права Фатмир Ђека, заштитник људских права и слобода Црне Горе мр Синиша Бјековић и национални координатор за праћење спровођења Стратегије социјалне инклузије Рома и Египћана у Црној Гори 2021-2025. мр Сокољ Беганај, док ће модератор бити предсједник Одбора за људска права и слободе Јован Јоле Вучуровић.

На другом засиједању Ромског парламента учествоваће: генерални секретар Скупштине Црне Горе, чланови Одбора за људска права и слободе, предсједници клубова посланика Скупштине Цме Горе, чланови дипломатског кора и представници међународних организација са сједиштем у Црној Гори.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here