Обавезно пријавити Служби заштите и спасавања ложење ватре на отвореном

У сезони чишћења имања ложењем ватре, појачани вјетар додатно повећава ризик од пожара, који су учестали у посљедње вријеме. Из Службе заштите и спасавања апелују на опрез, уз обавезну пријаву локације паљења ватре и придржавањe упутстава.          

Према ријечима самосталног савјетника I у Служби заштите и спасавања Општине Херцег Нови Зорана Гамбера, ватрогасци су имали доста посла на гашењу пожара:

– Било је доста инцидената, у смислу изазивања пожара, што се дешава, углавном, приликом чишћења имања путем паљења корова, растиња. Та ватра се може да отме контроли. Имали смо велики број пожара, што је неуобичајено за овај период године. Општина је донијела нову Одлуку, којом је одређен период  паљења ватре, првог и 15. у мјесецу и у дане викенда. Претходно, сви морају обавијестити Службу заштите и спасавања, на дежурни број 123. Наглашавам, да се паљење не може обављати у временским условима, који то не дозвољавају, као што је појава јаког вјетра, који поспјешује ширење ватре. Приликом приступању паљењу неопходно је да се обезбиједи већа количина воде, навео је Гамбер.

Он указује на алтернативно рјешење, како би се на безбједнији начин приступило паљењу на отвореном простору:

– Постоји бољи начин да се уреди парцела, двориште путем одвожења тог отпада, што обављају два општинска предузећа: Комунално стамбено и Чистоћа доо. Радници ових предузећа обављају одвоз зеленог отпада на безбједан начин, како се не би угожавали и станари, имовина, околне куће и објекти…То је најбољи начин да се уради, уз помоћ комуналних служби.

Примјећено је да је број пожара у овом периоди и до 30 одсто већи него што је уобичајено. Временски услови су били неповљни. Сви би требали да буду свјесни посљедица, шта може да изазове неправилан начин чишћења својих имања, ватра може да се отме контроли и спасиоци морају да реагују.

Тај посао је јако ризичан, ако се неправилно поступа може да дође до пожара, изазивања великих материјалних штета, угрожавања људи и објеката, као што смо гледали у неким дијеловима Црне Горе.  

Упозорио бих грађане да се придржавају наших упутстава, те да обавезно приликом паљења одређеним данима: првог  и 15. у мјесецу и за дане викенда, обавијесте нашу службу на број тел. 123.

 Активно се припремамо, првенствено, превентивним мјерама, за наступајућу љетну, пожарну сезону. Наредба  о забрани ложења ватре на отвореном,током туристичке сезоне, биће  као и сваке године, донесена 1. јуна, подсјетио је Гамбер.

Позива све да се придржавају упутстава, на услузи грађанима су 24 часа, на располагању је дежурни број телефона 123 у Служби заштите и спасавања Општине Херцег Нови.        

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here