О могућностима сарадње са Институтом представници Владе и министар здравља Италије

Делегација Владе Црне Горе, на челу са потпредседником Владе др Срђаном Павићевићем, предсједником владине Комисије за  унапрјеђење модалитета јачања међусобних односа Црне Горе и Републике Италије чији је члан и министар здравља Војисалв Шимун, започела прву радну посјету Италији. Потпредсједник Павићевић и министар здравља, др Шимун са сарадницима, имали су састанак са министром здравља Републике Италије, Орацијом Скилаћијем.

Тема састанка са министром здравља Скилаћијем била је разматрање могућности за унапријеђење и побољшање црногорског здравственог система кроз сарадњу са најреферентнијим здравственим установама у Италији као и могућа сарадња и подршка Италије у реализацији кључних инфраструктурних пројеката у Црној Гори.

У отвореном разговору постигнута је пуна сагласност око плана и области могуће сарадње.

Вријеме обећавајућих али ни мало конкретних меморандума о сарадњи је прошло. Ми имамо своје амбиције и ту смо да уговоримо конкретне потезе који воде њиховој реализацији.  Након Рима идемо у Фиренцу у посјету педијатријској клиници Меyер, затим у Вућенцу и Милано ради успостављања директне сарадње са реномираним болницама Сан Бартоло, Сан Донато и Сан Рафаеле, и то не само у области трансфера знања већ у његовој примјени. Након сусрета са г. Скилаћијем врата су нам отворена за све здравствене установе у Италији које ми препознајемо као пожељне и адекватне партнере, рекао је Павићевић.

Саговорници су се дотакли и тема као што је савремена превенција, здравствени туризам, наш Институт у Игалу,  као могућим улагањима  у изградњу новог клиничког центра у Црној Гори. Потпредсједник Павићевић је изразио наду да на овом пројекту можемо удружити све наше европске пријатеље, да ‘’европеизирамо црногорску медицину ако је могуће и прије него будемо званична чланица ЕУ.’’

Министар  Шимун је казао да су имали изванредан састанак са министром здравља Скилаћијем.

-Италија пружа  пуну подршку европској интеграцији Црне Горе кроз пуну подршку уподобљавању здравственог система Црне Горе ЕУ стандардима. Покренуте су многе теме које су базиране на ЕУ4здравственом програму. Сасвим је извјесна и отворена могућност за сарадњу у областима дигитализације и телемедицине у чему Италија има велику експертизу. Настављамо сарадњу тј. обнављамо програма трансплатације али се отвара и могућност за сарадњу у оквиру здравственог  туризма чији је носилац Институт ‘’Симо Милошевић’’ у Игалу.  И Италија може бити пожељан партнер у подизању овог гиганта на ноге.

Обије стране су закључиле да се размијењене идеје морају имплементирати кроз Меморандум о разумијевању у области здравства који је потписан између двије државе 2014. године, а опсег сарадње оснажити и обогатити врхунским садржајима који ће се конкретизирати уговорима склопљеним с разним клиникама и другим установама у Италији.

Циљ ове радне посјете која ће трајати до 28.марта је успостављање директних, отворених канала сталне комуникације са Републиком Италијом (као оснивачем ЕУ), која пружа снажну подршку проширењу Европске уније, изградња стратешког партнерства на путу ка чланству Црне Горе у ЕУ, што је главни спољнополитички приоритет Владе Црне Горе,  као и сарадња и подршка Републике Италије у реализацији кључних инфраструктурних пројеката у Црној Гори, са посебним акцентом  на област рада, образовања, здравства и социјалне политике.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here