НВО „МОЈ ДОМ“ – ПОДСТАНАРИМА ДАТИ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА СТАНАРИНУ

Удружење подстанара Црне Горе „Мој Дом“ захтјева од Владе Црне Горе и релевантних министарстава да хитно осмисле начин помоћи подстанарима путем субвенција.

Како кажу, подстанари више немају могућности да истрпе свакодневно скупљи живот, те је држава у обавези да нађе рjешење за алармантно лошу ситуацију. Траже и да држава под хитно у свакој црногорској општини додијели плацеве за почетак социјалне станоградње у којој ће и сама дијелом учествовати.

Како додају, кроз рад удружења су наилазили само на лијепе ријечи.

-У многобројним сусретима које смо имали са државним и општинским органима схватили смо да конкретни кораци изостају. Будући да смо у посљедњих пар мјесеци имали константна поскупљења основних животних намирница, јасно је да подстанари више не могу издржати овакав терет живота без помоћи државе. Зато захтијевамо да се хитно донесе план помоћи за преко 30.000 подстанарских породица које више не могу функционисати у оваквим околностима, а једва да смо и могли и све ове деценије, наводе у саопштењу.

Очекују и што хитније доношење пакета помоћи подстанаским породицама.

-Очекујемо да се сви политички субјекти (који доносе одлуке), сви који могу помоћи укључе у рјешавање овог проблема. Умјесто борбе за своје уско страначке интересе, очекујемо борбу за грађане који су вам поклонили повјерење. Тражимо да се подстанарима субвенционишу закупи које плаћамо по нереалним цијенама, рачуни за утрошену електричну енергију и свега осталог од животног значаја, казали су из Удружења.

Будући да држава нема у плану да се бави социјалном станоградњом, подстанари захтијевају да им се додијеле плацеви у свим црногорским општинама како би сами покренули приуштиву социјалну станоградњу уз обавезно учешће државе, донација разних домаћих и иностраних партнера.

-Дозволите да се сами побринемо за себе ако држава неће. И ми желимо станове и повољне кредите као што су добијали функционери. Нећемо пројекат 1000+,хоћемо пројекат који ће омогућити најповољније услове које ће моћи да испуни сваки подстанар у Црној Гори, уз гаранције државе. Желимо бити равноправни грађани ове државе, а не грађани другог или трећег реда. Желимо достојанствен живот, ништа више од тога. Не желимо живот у коферима и понижења. Вријеме је да се са ријечи пређе на ђела. Обећања никада није фалило, а фалило је конкретног чињења. Умјесто да се гасе социјални пожари који се појављују на све стране ми добијамо штап и шаргарепу, добијамо обећања. Доста више са тим!, наводе даље.

Подстанари Црне Горе траже што хитније поступање државе по захтјевима које износе јавно преко медија јер због игнорисања и избјегавања одговора на мејлове немају другог начина.

-Разумијемо разлоге игнорисања јер на очигледну истину и чињенице не можете одговорити. Сваки нови дан за подстанаре постао је непремостива препрека. Никада није било теже подстанарима зато тражимо хитно и конкретно ђеловање државе. Без изговора и даљих обећања. Само конкретно. Подстанари заиста више немају шта изгубити јер деценијама већ губимо. Не желимо да наша ђеца слиједе судбину својих родитеља а само зато што живе у држави каква је данас Црна Гора. Држава без бриге за своје најугроженије грађане. Држава обећања а не држава конкретног дјеловања. Подстанари имати адекватан одговор на очигледну неправду уколико државни органи не изађу у сусрет овом нашем захтјеву, закључују у саопштењу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here