НВО Млади Роми: Јавни позив за додјелу алата сакупљачима секундарних сировина

НВО Млади Роми расписала је јавни позив којим ће сакупљачима секундарних сировина бити омогућено да добију алате и опрему за унапређење њиховог прихода и посла. Овим пројектом ће бити одабрано 30 корисника којима ће бити додијељени пакети радног алата у вриједности од 500 долара (по пакету), односно 425 еура. Обезбјеђивање ових комплета доприњеће већој продуктивности, али прије свега бољој безбједности на раду и заштити здравља.

На јавни позив могу се пријавити појединци са територије Црне Горе (Подгорица, Бијело Боље, Беране, Никшић, Херцег Нови, Улцињ, Бар, Будва, Котор, Тиват, Цетиње, Рожаје, Пљевља), а који се активно баве сакупљањем и обрадом секундарних сировина.

Сви заинтересовани кандидати ће моћи да се пријаве путем једноставног обрасца који садржи основне податке о корисницима, њиховом правном и социјалном статусу, а моћи ће да наведу и све потребне алате који су им потребни за рад, укупне вриједности до 425 еура.

Ова активност дио је пројекта Подршка РЕ сакупљачима секундарних сировина, а који је подржан од стране Амбасаде САД-а у Црној Гори кроз Јулиа Тафт програм. Циљ пројекта је побољшање радних права сакупљача секундарних сировина у Црној Гори, тј. побољшање запошљивости, радних могућности и услова рада сакупљача секундарних сировина у Црној Гори.

Током трајања овог пројекта који је започео 01. августа прошле године организовано је до сада 11 фокус група са укупно 93 сакупљача секундарних сировина у 11 општина на којима је било ријечи о њиховом раду, начину на који обављају свој посао, алатима које користе у свом раду, материјалу који прикупљају, проблемима са којима се суочавају у раду и оствареним приходима.

У току је израда анализе и публикације о радним правима сакупљача секундарних сировина у Црној Гори, проблемима и приједлозима начина рјешавања тих проблема . У наредном периоду планирана је додјела радних алата у вриједности од 15000 долара, за 30 корисника који це бити изабрани на јавном позиву.

Циљну групу пројекта чини 50% припадника ромске и египћанске заједнице који имају статус сталног или привременог боравка у Црној Гори 50% домицилних припадника РЕ популације. Обезбеђивање ових комплета доприњеће већој продуктивности, али прије свега бољој безбједности на раду и заштити здравља. Осим тога, недостатак опреме доводи до невидљивости сакупљача отпада као кључних актера у циклусу управљања отпадом и озбиљној маргинализацији њихових права.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here