НВО КСЕНА СКРЕНУЋЕ ПАЖЊУ ОДБОРНИЦИМА НА ЖРТВЕ ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА

Користећи институцију слободне столице НВО Ксена која је основала Центар за психо-социјалну  и правну подршку особама са искуством продичног насиља, сутра ће се појавити на сједници Скупштине Општине Херцег Нови.

Према ријечима предсједнице НВО Ксена Сање Црнић покушаће да објасне одборницима колико је Центар, од оснивања 2019. године, одрадио и колико је неопходан за овај град:

– На жалост нисмо уврштени у локални  Акциони план  за родну равноправност, који би требало да се усвоји сутра и зато ћемо се појавити када буду одборници разматрали тачку 12 Дневног реда, објаснила је Црнић.

НВО Ксена је основана уз  подршку Јуендипија (UNDP)  који је реаговао по републичком националном плану  за унапређење сервиса подршке  особама са искуством насиља:

–  Сви сервиси подршке налазе се на сјеверу у централној Црној Гори, али на југу нису постојали. Наш Центар који је отворен крајем 2019. године, отворен је за особе са искуством породичног насиља на територији Боке и Будве. Не радимо пуним капацитетима, финансирамо се од пројекта до пројекта. Изненађена сам да смо уопште у прошлој години  имали 46 особа са искуством породичног насиља,  који су  потражили  нашу помоћ. Ове године та бројка је и већа, јер се чуло за нас. Не можемо да будемо превише медијски  експонирани, уколико немамо средства, која су неопходна за рад,навела је Црнић.

Објашњава да у већини случајева раде волонтерски.

– Тим броји двије правнице и двије социолошкиње. Потребно је техничко особље ради огромне документације. Сервиси се проширују. Није довољно само примити особу са искуством породичног насиља, већ јој је неопходно пружити све сервисе за рјешавање њеног проблема, оцијенила је Црнић.

Такође, оцјењује да су под константним медијским притиском и закључцима да насиље постоји, а конкретно на подручју Боке и Будве се нико није позабавио тим проблемом, на начин како НВО Ксена ради и дјелује.      

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here