НВО „Бивши радници Вектра Боке“ привремено зауставили продају хотела „Игало“

Лицитација за продају Хотела „Игало“ по рјешењу о извршењу на основу правоснажне пресуде у корист породице Ацовић, а која је требало да буде одржана јуче, одгођена јер је Привредни суд донио  рјешење о одређивању мјере обезбјеђења ради спрјечавања промјене  имовинског  статуса стечајног дужника „Вектра Боке“.  Рјешење о забрани продаје  је донијето на основу приговора НВО „Бивши радници Вектра Боке“. Од продаје ове непокретности своја потраживања наплатили би Држава, Општина али и бивши радници „Вектра Боке“.

Подсјећамо, након 43 године окончан је судски поступак по тужби породице Ацовић за поврат одузетог земљишта на којем је изграђен хотел Игало.  По судској пресуди потраживања  Радослава и Јовице Ацовића, држављана Швајцарске,  су  око четири милиона еура са каматама. та некретнина у центру Игала процијењена је на 15, 1 милион еура.  Вукашин Шимрак, адвокат браће Ацовић,  каже да су у вишедецинијском судском поступку Ацовићи  трпјели  неумјерен правни терор а након 43 године остварили су своје право, тј. накнаду за својевремено незаконито одузето земљиште на којем је изграђен хотел „Игало“. Након остваривања тог права, а с обзиром да нема добровољног  измирења од стране дужника, Вектра Боке, поднијели су предлог за извршење јавном извршетељу који је донио рјешење.

Адвокат Вукашин Шимрак

-На такво донијето рјешење  Вектра Бока је уложила приговор  надлежном суду који је одбијен. Након правоснажности рјешења почело је спровођење извршног поступка, процијењена је вриједност  земљишта и заказана прва јавна лицитација, казао је за РТХН Вукашин Шимрак и истакао да се поред тих повјерилаца намирују и они повјериоци који нису поднијели предлог  за извршење а имају заложно право.

-Јавни извршитељ је, што му је и обавеза,  позвао Државу, Општину, раднике и друге повјериоце да  приступе извршењу. Држава ЦГ је морала да наплати преко  четири милиона, Општина  два милиона  и радници онолико колико је одређено рјешењем о извршењу које је уписано на тој некретнини, наводи Шимрак и каже да с тога није јасно одакле протести радника, ко их индоктринише, ко их доводи у заблуду јер и они овом продајом наплаћују своје потраживање које стално потенцирају у јавности.

-Одмах након рјешења о извршењу почели су побочни притисци у циљу опструирања тог поступка  а ко их врши нејасно је јер и држава и општина у том поступку требају да се намире, каже Шимрак. 

На почетку рочишта за јавну продају, објашњава,  појавио се привремени стечајни управник  и донио привремену мјеру коју је одредио Привредни суд а којом се привремено забрањује рјешење о извршењу.

-Оно што је симптоматично привремена мјера се доноси дан прије него што је требало да буде одржана лицитација а стечајни поступак по предлогу државе покренут је прије двије године управо због овог новца који је требало да добије  држава продајом земљишта на којем је изграђен хотел Игало.

Шимрак каже да су вршене  разне опструкције и у стечајном поступку а за то вријеме жмурило са на спровођење извршења и отуђење великих вриједности Вектра Боке. У току двије године, наводи он,  отуђено је четри, пет непокретности а то никоме није сметало.

-Посриједи је сигурно нешто друго, и чији се интереси штите, ако у овом поступку и држава и општина и радници требају да наплате своје потраживање.

Предсједник НВО „Бивши радници Вектра Боке“, Ђорђе Рајак, казао је на данашњој конференцији за новинаре, да је спорно што нико не провјерава ко је потенцијални купац, за којег он тврди да је фирма из Мађарске, која се не бави хотелијерством, а да је имовина вишеструко вриједнија од понуђене цифре. Радници се плаше да ни продајом овог објекта неће моћи да наплате своја потраживања.

Ђорђе Рајак, НВО „Бивши радници Вектра Боке“

– Штитимо имовину ХТП Боке док неко не одреди да се и нама плати то што смо зарадили. Тражимо своје, нисмо ничији дилери. Ови други нека се запитају чији су, за кога раде и шта. Ми тражимо само своје. Уморло нас је, гарантујем преко 40, нису дочекали да добију пензију – наводи он.

Шимрак негира наводе Ђорђа Рајака да се чека понедељак да се на ту имовину укњижи мађарска фирма која ће градити апартмане.

-Било је интересовања између осталог од њемачког инвеститора. Прича о наводној изградњи апартманског насеља је неистинита јер на тој локацији ништа друго не може да се гради него хотел.

Вриједност земљишта је процијењена  на 15 милиона еура док, како наводи Шимрак, хотел није процјењиван јер је он намијењен за рушење. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here