НТО НА СЈЕДНИЦИ ОДБОРА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ ЗА ПУТОВАЊА

Презентација и анализа постигнутих туристичких резултата на нивоу Европе у овој туристичкој сезони, као и анализа спроведених маркетиншких активности и истраживања тржишта Европске комисије за путовања биле су теме 101. сједнице Одбора директора ове организације, која је одржана у Дубровнику 23. септембра.

Директорица Националне туристичке организације Црне Горе Ана Трипковић Марковић, са сарадницом, учествовала је у раду Комисије, једне од најстаријих међународних организација која окупља националне туристичке организације из 32 европске земље  и промовише Европу као дестинацију већ више од 70 година, саопштено је из НТО.

Окупљенима се видео поруком обратила министарка туризма и спорта Хрватске Николина Брњац, док је састанак уводним говором отворио предсједник ЕТЦ-а Луис Араухо из Португала.

– У овим околностима и временима најважније нам је отворити туризам и земље и то је била главна окосница разговора. Примјећујем све боље туристичке трендове, туризам се опоравља, али још морамо достићи резултате из 2019. године која је за многе земље Европе била рекордна година – поручио је Араухо.  

У склопу представљања и анализе туристичких резултата на нивоу Еуропе, окупљенима се обратила и директорица НТО ЦГ Ана Трипковић Марковић, у оквиру представљња и анализе резултата на нивоу Европе, нагласила је да се туристичка посјета Црној Гори током јула и августа приближила резултатима оствареним у рекордној и претпандемијској 2019. години чиме су премашена очекивања. Она је истакла да је томе допринијела политика отворених граница, те мјере подршке Владе Црне Горе и Министарства здравља као што су бесплатно ПЦР тестирање за туристе и бесплатно болничко лијечење.

Састанку су присуствовали и извршни директор Комисије Едуардо Сантандер из Шпаније, потпредсједница Магда Антониоли из Италије,  као и представници националних туристичких организација земаља као што су Шпанија, Португал, Мађарска, Словачка, Монако и др.

Из НТО подсјећају да је Европска комисија за путовања основана 1948. са сједиштем у Бриселу, а уз националне европске туристичке организације окупља и придружене чланице из приватног сектора, односно агенције, превознике, глобалне онлине платформе и друге пружаоце услуга у туризму. Главни циљ ове организације је унапређење туристичких политика на нивоу Европе, те даља промоција Европе као водеће свјетске туристичке дестинације.

Кроз чланство у Европској комисији за путовања, Црна Гора се промовише заједничким наступима на удаљеним тржиштима као што су САД, Канада, Јапан, Латинска Америка и Кина, као и путем регионалних студијских посјета медија и туроператора са ових тржишта, заједничког магазина “ European Magazine” и других активности којима се промовише Европа као дестинација за путовања.

У партнерству са Комисијом и Туристичком организацијом Србије, Национална туристичка организација је, у периоду од децембра 2019. до априла 2021. године, реализовала заједничку маркетиншку кампању на тржиштима Кине, Канаде и САД, под слоганом “ Wild Soul of Europe – Slow Adventure ”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here