НТО ЦГ: Представљени први резултати и дате смјернице за унапређење квалитета

Национална туристичка организација Црне Горе презентовала је локалним туристичким организацијама пројекат Интегралног управљања квалитетом у дестинацији.

Ријеч је о пројекту којим је превиђена свеобухватна анализа квалитета у свим сегментима туристичке понуде, која се по први пут спроводи у нашој земљи и која има за циљ подизање нивоа квалитета услуга и производа у туризму.

Тим организације Feel IQM, која спроводи пројекат за потребе НТО ЦГ, презентовао је све појединости пројекта директорима и представницима локалних туристичких организација. Они су имали прилику да се упознају са досадашњим резултатима пројекта, планираним активностима и смјерницама за унапређење квалитета.

Пројекат интегралног управљања квалитетом у дестинацији започет је као пилот фаза за двије дестинације, Котор и Цетиње, у којима је спроведено мјерење онлине репутације, односно анализа рецензија које су туристи објавили на глобалним платформама за путовања. Осим тога, спроводе се и анкете у Котору и Цетињу о задовољству њихових становника тренутним развојем туризма и плановима у развоју туризма.

Поред мјерења онлајн репутације и анкетирања становништва, овим пројектом, између осталог, предвиђене су и маркетинг анализе туристичких организација, едукације прилагођене потребама туристичких субјеката, стандардизација туристичких услуга и производа, израда препорука за субјекте у туризму, као и бројне друге активности, које су презентоване на састанку локалним туристичким организацијама.

Директорица НТО ЦГ др Ана Трипковић Марковић исказала је задовољство првим резултатима пројекта и истакла значај цјеловите анализе квалитета туристичке понуде у циљу унапређења понуде и доживљаја за посјетиоце.

-Унапређење квалитета у туризму један је од најважнијих задатака, како локалних туристичких организација, тако и Националне туристичке организације. С тим у вези, Национална туристичка организација се опредијелила да ове године по први пут спроведе пројекат интегралног управљања квалитетом у туризму, а у овој фази ове године смо то урадили у форми пилотпројекта. Надамо се да ће ово да заживи и да ће у наредним годинама у пуном капацитету бити спроведен овај пројекат. Поред тога што заиста можемо бити задовољни тренутном оцјеном туристичке понуде, анализа резултата показала је да има још пуно простора за унапређењем. Сигурна сам да ће овај пројекат допринијети ширењу свијести о потреби за константним радом на унапређењу туристичке понуде. Интегрални приступ управљању квалитетом је неопходан корак у стварању одрживе и конкурентне туристичке понуде. Овај пројекат може побољшати задовољства посјетилаца и унаприједити углед Црне Горе као дестинације високог квалитета, поручила је Трипковић Марковић.

Диркеторица Feel IQM и ауторка пројекта Ђурђица Шимичић истакла је значај урађених маркетинг анализа за сваку туристичку организацију Црне Горе, које могу бити полазна основа у јачању туристичког бренда. Шимичић је поручила да досадашања анализа показује да посјетиоци високо оцјењују дестинацију, али да у одређеним сегментима има простора за унапређење. Напоменула је да унапређење квалитета континуиран процес који захтијева укључивање свих учесника у туризму.

-Оно што гости мисле о дестинацији, односно о квалитету мјеримо посебним системом квалитета и задовољства гостију, услугама у хотелима, у приватном смјештају, на атракцијама, у рестораним. Дакле, мјеримо укупно задовољство гостију у дестинацији. Такође, важно нам је и мишљење становника, што становници мисле да би се требало побољшати у туризму. Заправо то је дестинацијски менаџмент, о којем ћемо данас пуно говорити, а посебно о сарадњи са локалном самоуправом.  Након мјерења, циљ је направити акциони план које сегменте можемо унаприједити. Првенствено је важна синергија, едукација у дестинацијама, отворени разговори о важним питањима, доношење одређених рјешења, те и њихова реализација. Тако корак по корак, може се направити велики напредак, казала је Шимичић.

Представник ЛТО Херцег Нови, Далибор Вуковић, истакао је да је ово начин да се имплементирају нека нова знања у нашим туристичким производима.

-Оно што ме највише радује јесте што се овдје говори о интеграцији, говори се о стварању вриједности које ће бити имплементиране на свим локалним нивоима. То је оно што је најзначајније у овој причи, да мање дјелујемо локално, а више дјелујемо као цјелина, односно као туристички производ Црне Горе. Управо та интеграција, сарадња између различитих сектора у туризму, креирање различитих туристичких производа, стварање јачег идентитета препознатљивости је начин да се сви издигнемо на један виши ниво, закључио је Вуковић.

Организација Феел ИQМ,  која спроводи овај пројекат за потребе НТО ЦГ, придружена је чланица Свјетске туристичке организације и Свјетског савјета за путовања и туризам, а носилац је и бројних награђених пројеката у свијету.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here