Велико интересовање за прекограничне туристичке руте

Национална туристичка организација Црне Горе (НТО ЦГ) на трећем Сајму европских пројекатa у организацији Привредна комора Црне Горе, представила је низ прекограничних пројеката, међу којима је  и SА Creativity који подразумјева ревитализацију тврђаве Шпањола.

НТО је партнер на овом пројекту, а посјетиоци сајма показали су интересовање за ревитализацију тврђаве Шпањола, која ће бити реализована у оквиру овог пројекта, са циљем успостављања међународног креативног центра за развој креативних индустрија и малих и средњих предузећа. Пројекат је финансиран кроз Интерег ИПА Програм прекограничне сарадње Италија – Албанија – Црна Гора.

Пројекат „Due Mari“ привукао је посебну пажњу посјетилаца сајма, а циљ овог пројекта, чија је реализација успјешно окончана крајем 2023. године, је било пружање доприноса бољој повезаности регија обухваћених пројектом, кроз стварање нових туристичких рута, унапређење локалног развоја, као и промовисање локалних производа и услуга. Овај пројекат финансиран је кроз Интеррег ИПА Програм прекограничне сарадње Италија – Албанија – Црна Гора.

Посјетиоци Сајма били су врло заинтересовани и за катунске путеве Црне Горе и Босне и Херцеговине, које је НТО ЦГ промовисала кроз истоимени пројекат, а у оквиру Брошуре „Катунски пут кроз земљу сточара и сира”

НТО ЦГ је успјешно предводила реализацију овог пројекта, па је ове године на сајму у Мадриду добила признање за најбољи туристички производ „Путевима катуна, Црна Гора“.

Пројекат „Дијалог за туризам“ има за циљ побољшање координације и институционалних капацитета у туризму на Медитерану. Овај пројекат тежи да трансформише туризам у зеленији, паметнији и отпорнији сектор, осигуравајући одрживи раст у будућности кроз повећану изградњу капацитета и интеграцију политика, а финансиран је у оквиру Интеррег Еуро-МЕД Програма 2021-2027.

Током сајма је представљен и пројекат „Путовање кроз вријеме“ који за циљ има побољшање квалитета и диверсификације туристичке понуде засноване на природном и културном насљеђу у прекограничним руралним подручјима између Косова и Црне Горе.

Пројекат  Маркетиншки оквир за одрживи развој културног туризма“, био је посебно занимљив посјетиоцима Сајма иż Подгорице, будући да је управо Дукља дио културне руте „Пут римских царева и дунавска винска рута“, која је кључна окосница пројекта.

Сајам су свечано отвориле предсједница Привредне коморе, др Нина Дракић, и министарка европских послова, Маида Горчевић. Оне су нагласиле значај европских интеграција и пројеката за даљи развој црногорског друштва и економије, као и за достизање европских стандарда и припрему за будуће изазове након пуноправног чланства у Европској унији. Посјетиоци су имали прилику да се детаљно упознају са различитим пројектима у областима као што су здравство, образовање, социјална инклузија, заштита животне средине, развој туризма и очување културног насљеђа.

Сајам је окупио преко 40 организација и институција које су представиле око 200 пројеката финансираних кроз различите ЕУ програме. Догађај је пружио изврсну прилику за промоцију остварених резултата, размјену искустава и идеја, те умрежавање ради будуће сарадње.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here