НСПЦГ тражи пооштрену казнену политику у циљу заштите службеника полиције

Независни синдикат полиције Црне Горе (НСПЦГ) изражава најоштрији протест против пресуде Основног суда у Подгорици којом је на условну казну осуђен човјек који је у стању озбиљне алкохолисаности (1,18 г/кг) аутом ударио полицајца на дужности одбацивши га двадесетак метара од мјеста удара.

– Ни тешке, по живот опасне, повреде полицајца, ни стање коме, ни инвалидска колица током рехабилитације и инвалидитет као последица свега тога, нису били довољни да суд донесе поштену, објективну и прије свега људску пресуду. Да кривца казни по заслузи и закону, а оштећеном пружи макар неку сатисфакцију. Да друштву покаже да се бахатост и безобзирност не исплате, а да се обичан човјек може осјећати заштићено, наведено је у саопштењу НСПЦГ.

Питају и шта смо добили овом пресудом.

-Сваком коме падне на памет да се напије, сједне у ауто и тешко повриједи полицајца на дужности, било ког другог човјека или чак неко дијете, све ће бити опроштено ако на суду каже да је имао добар разлог да се напије, да му је жао и да чврсто обећава да се то више неће поновити. И суд ће му повјеровати и ако судија одлично зна да у поступку једино окривљени може да се брани тако што неће говорити истину, констатују у Синдикату и наводе да је врхунац тог трагичног и, за сваког поштеног и обичног грађанина, обесхрабрујућег  судског поступка одлука поступајућег тужиоца да се не жали на ову срамну пресуду.

-Својим индолентним односом тужилац пристаје на овакву пресуду и на тај начин закуцава последњи ескер у ковчег у коме се сахрањују све наде црногорског грађанина у правну државну и  правичан суд, кажу у Синдикату.

Истичу да им је непознат разлог због којег судије и тужиоци раде овакве ствари и доносе скандалозне пресуде, док за погрешан поглед ка судији или тужиоцу или хватање за руку изричу максималну казну и обезбједе хитно и брзо суђење.

– Када полицајца на дужности скоро убију или направе од њега доживотног инвалида онда се вјерује у покајање починиоца и казна му се опрашта. Као код Орвела, сви смо равноправни само су неки мало равноправнији. Господо судије, господо тужиоци, вријеме је да се „спустите на земљу“ и погледате реалност у очи. Ништа ни Ви ни Ваш живот нисте вриједнији од живота једног полицајца, учитеља или радника градске чистоће. Живот сваког човјека је јако важан и свакога треба поштовати. Разлика је само у количини умишљености сопственом величином. А Ви своју величину треба да покажете знањем, храброшћу и поштеним, праведним пресудама. Онако како штитите себе штитите и обичног, малог човјека. Ништа више не тражимо од Вас. Зар је то заиста толико тешко, питају из НСПЦГ.

Независни синдикат полиције Црне Горе позива судску власт у Црној Гори да значајно, у законским оквирима, пооштри казнену политику у поступцима у којима су полицијски службеници оштећена страна. И ми смо нечији синови и кћери, очеви и мајке, браћа и сестре. Боримо се за правду и тражимо правду. Једнакост за све, наводе у саопштењу Независног синдиката полиције ЦГ.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here