Новска публика – висока оцјена за представу “Чеховљева соба” Зајечарског позоришта

Новска публика уживала је синоћ у новом читању узбудљивих прича најзначајнијег руског драматичара Антона Павловича Чехова, захваљујући представи “Чеховљева соба” са којом је зајечарско позориште “Зоран Радмиловић” учествовало у главном програму 29. Херцегновских априлских позоришних свечаности (ХАПС).

Редитељ Никола Завишић и драматуршкиња Уна Ђелошевић, заједно са глумцима, представом „Чеховљева соба“ понудили су публици ХАПС-а сценско-музичко путовање кроз девет сасвим различитих кругова пишчевог живота. Ансамбл Зајечарског позоришта, праћен бендом, је глумом и музиком понудио ново читање класичних текстова, претачући приче уједначено и без проблема из једне у другу. Публика је високом оцјеном наградила представу: 4,74.

Директор зајечарског позоришта, Владимир Ђуричић подсјетио је да је ово њихов други сусрет са херцегновском публиком, након више од 10 година, а ноћ прије гостовали су и у Котору. Како каже, у Херцег Новом су се и раније, као и сада, дивно осјећали и наишли су на одличан пријем публике.

Владимир Ђуричић

“Видим да је и вечерас публика дивно реаговала. Чехов је и литература и лектира. Ово је стварно дивно урађена представа, девет Чеховљевих прича, сезона прва, надам се да ћемо идуће године радити другу сезону са истим редитељем и да ћемо имати прилике да се поново представимо са том или са неком другом представом у овом дивном граду овој дивној публици”, казао је Ђуричић.

Он је истакао да Херцегновско и Зајечарско позориште сарађују већ дуже од десет година, те подсјетио да је представа Херцегновског позоришта “Успомене Саре Бернар” отворила Фестивал малих позоришних сцена у Зајечару и добила главну фестивалску награду. Како је додао, два позоришта и током 29. ХАПС-а договарају наставак сарадње и начин да се Новљани представе на истоку Србије.

“Једна од мисли Зорана Радмиловића је да је умјетност есенција љепоте која од зла треба да нас брани. Ми на истоку Србије и свуда гдје идемо трудимо се да се тако и понашамо. Умјетност буди оно најплеменитије у човјеку и ако има више умјетности биће мање зла на свијету”, поручио је Ђуричић.

Глумица Марија Станковић је за улоге које носи у “Чеховљевој соби” више пута награђивана, за глумачко остварење вечери на 40. Нушићевим данима, за младу глумицу на 59. фестивалу “Јоаким Вујић” и “Зоранов брк” на 32. фестивалу “Дани Зорана Радмиловића”. Она истиче да ужива у игрању овог комада, због чега о томе не размишља као о послу, него као о лијепом причању прича.

Марија Станковић

“Једва чекам да радимо другу сезону, сви једва чекамо са великом радошћу да поново радимо тако нешто. Заиста је захвално радити са таквим људима, са таквим ансамблом. Ми смо се још више повезали током тог процеса, зато је и дошло до тога да се све лијепо претаче, свако има своју причу, своју сцену”, рекла је Станковић.

Сусрет са новском публиком је оцијенила као сјајан: “Свака публика другачије реагује, али на крају увијек видимо да се публици допало и то нам је најбитније да им пренесемо нешто, да се они придруже нашој игри”, поручила је Станковић.

Текст и фото: Propela Media

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here