Новска листа подржала Споразум без условљавања министарским мјестима, у првом плану пројекти за Херцег Нови

Фото: ФБ Новска листа

Коалициони споразум о формирању нове власти у Црној Гори потписали су јуче челници 11 политичких партија. Споразум су потписали лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић, те лидери Нове српске демократије Андрија Мандић, Демократске народне партије Милан Кнежевић, Демократске Црне Горе Алекса Бечић, Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић, те ЦИВИС-а Срђан Павићевић. Потписе на споразум ставили су и Ник Ђељошај, Иван Иванај и Ферхат Диноша, челници три партије које чине Албански форум и Фатмир Ђека и Генци Ниманбегу из коалиције Албанска алијанса.

Сједнице Скупштине на којима ће се бирати руководство парламента и вјероватно нова Влада биће одржане наредне седмице.

Предлог Споразума о конституисању парламентарне већине 28. сазива Скупштине Црне Горе и 44. Владе Црне Горе подржала је и Новска листа, након што је, како је објављено на њиховој  Фб страници, у оквиру званичних консултација још 31. јула дала подршку Милојку Спајићу за мандатара нове Владе.

-Изражавамо задовољство што је господин Спајић око заједничке идеје окупио широки консензус и што ће након мукотрпног преговарачког процеса Црна Гора коначно добити Владу која ће грађанима донијети економски просперитет и унапрјеђење животног стандарда. Новска Листа своју подршку није условила нити једним министарским мјестом, већ је у први план ставила пројекте нове Владе за Херцег Нови међу којима су најзначајнији:  ревитализација Института „Др Симо Милошевић“,  изградња школе у Игалу, ревитализација болнице Мељине, изградња заобилазнице око Херцег Новог, враћање трајектног превоза под окриље локалне самоуправе, измјене Закона о морском добру, рјешење проблема приватизације ХТП „Бока“, унапрјеђење функционисања Основног суда у Херцег Новом, изградња објеката спортске инфраструктуре – фудбалског комплекса и затвореног олимпијског базена, навели су из Новске листе.

Увјерени су, како поручују, да уз велики труд и озбиљан рад стижу бољи дани за Херцег Нови и за све Новљане.

Из Уједињене Црне Горе, чији су кандидати били на изборној листи Европе сад на парламентарним изборима 11. јуна, у саопштењу које су упутили медијима наводе да су овластили  посланика Владимира Добричанина да се одреди приликом избора Владе, али такође да подржи избор скупштинског руководства. Они су синоћ на сједници Предсједништва поручили да је дошло до покушаја јавног понижавања странке.

Према ранијем договору, нова влада би требало да има 18 ресора.

Предвиђено је да Покрет Европа сад у новој влади има премијера и десет министарстава, Демократе мјесто замјеника премијера, потпредсједника Владе и четири министарства, СНП два ресора, Албански форум једно потпредсједничко мјесто и једно министарство, ЦИВИС мјесто потпредсједника и Албанска алијанса један ресор.

Нови предсједник Скупштине биће Андрија Мандић, а коалиција „За будућност Црне Горе“ даће подршку новој влади.

Крајем 2024. године треба да услиједи реконструкција којом ће Нова српска демократија и ДНП ући у Владу и добити потпредсједничко мјесто и министарства.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here