НОВОМ ЛАБОРАТОРИЈОМ УБРЗАН ПРОЦЕС ТЕСТИРАЊА НА КОРОНА ВИРУС У КОТОРУ И ТИВТУ

За кратко вријеме од како је Котор добио једну од најсавременијих и најквалитетнијих ПЦР лабораторија у Црној Гори, тестиран је велики број грађана овог града, али и Тивта. Захваљујући донацији Олега Дерипаске, Дом здравља у Котору свакодневно може да анализира више стотина тестова на коронавирус, а грађани да добију резултате без превеликог чекања, да се здравствени систем и Институт за јавно здравље Црне Горе растерете а узорци буду брзо обрађивани.

-Ми смо након завршене обуке кренули са тестирањем грађана Котора и Тивта, са тендецијом ширења и на остале градове приморских општина. Ово је велика ствар која је потребна свим грађанима и држави, и један доба примјер децентрализације у смислу да је једна овако модерна лабораторија отворена баш у Котору. Додатно ми је изузетно драго када чујем коментаре грађана који су задовољни, јер смо се максимално потрудили да им пружимо највиши ниво стручности. Наш тим је потпуно спреман јер је завршио све обуке, имали смо помоћ интернационалних стручњака из Русије, два молекуларна биолога из Београда, а тренутно код нас бораве и молекуларни биолози из Института за јавно здравље Црне Горе“, рекао је Игор Кумбуровић, директор Дома здравља Котор.

Нова ПЦР лабораторија, вриједна 340.000 еура, осим анализирања тестова, пружаће и бесплатне услуге становницима већег дијела црногорског приморја, као и страним осигураницима који живе у Црној Гори.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here